Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2748 > Sport Nr. 2748 de miercuri, 1 august 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Sport

Gabi Marcu - ploieşteanul din Crīngul Buzăului

articol de: Cosmin CRĂCIUN
De-a lungul istoriei fotbalului buzoian au existat doi jucători cu acelaşi nume - Marcu -  care au īncīntat tribunele de pe stadionul din Crīng. Dumitru Marcu, extrema Gloriei şi a Universităţii Craiova, a fost urmat pe la mijlocul anilor '80 de un alt jucător Gabi Marcu, originar din oraşul lui Caragiale. Deşi este un produs al clubului Petrolul Ploieşti, el a ales să se stabilească la Buzău, unde īi īnvaţă tainele sportului rege pe copiii şi juniorii Gloriei.

A debutat īn prima divizie sub bagheta legendarului Ilie Oană
La 10 ani, Gabi Marcu şi-a īnceput cariera de fotbalist īn tricoul Petrolului, antrenor fiindu-i regretatul Adalbert Maroşi. La clubul petrolist parcurge toate etapele junioratului, iar la vīrsta de 16 ani ajunge īn echipa de tineret, speranţe a "găzarilor." După numai un an, īn 1973, este aruncat īn focul primei divizii, prinzīnd ultimele 20 de minute ale meciului UTA Arad - Petrolul Ploieşti. Deşi au trecut mai bine de 20 de ani, Marcu nu uită nici acum momentul debutului său īn prima ligă: "Am īmbrăcat pentru prima dată tricoul Petrolului la un meci cu UTA lui Broşovschi şi Domide, īn care am fost folosit ca extremă stīnga. Īn echipa ploieşteană i-am avut colegi pe Ciupitu, Angelescu, Cosarek, iar antrenor erau Ilie Oană şi Mircea Dridea". La capătul acelui campionat ('73-'74)  Petrolul a retrogradat, īnsă Marcu a rămas īn conti­nuare īn lot şi īn divizia B.

Tot la Petrolul a fost reprofilat ca fundaş central
După trei ani īn liga a doua, Petrolul revine pe prima scenă a fotbalului romānesc, după o luptă crīncenă chiar cu Gloria Buzău. "După re­tro­gradare, antrenor principal a rămas Mircea Dridea, care m-a folosit īn divizia B ca fundaş stīnga. Principalele mele calităţi fiind, īnsă, detenta şi jocul bun anticipativ la un joc cu Poli Iaşi, īn prima ligă, am fost reprofilat ca fundaş central. Am avut īnsă şi noroc pentru că titularul postului se accidentase, iar eu i-am luat locul. Am dat randament īn această ipostază şi am continuat să joc ca fundaş pīnă la sfīrşitul activităţii", spune jucătorul din acea vreme a Petrolului. La 26 de ani, vīrstă la care se spune că ai atins maturitatea fotbalistică, Gabi Marcu e īmprumutat la Prahova Ploieşti īn liga a doua, sub condu­cerea tehnicianului Costică Moldoveanu. Revine la clubul de care aparţinea, īnsă conducătorii ploieştenilor din acea perioadă decid să-l lase la Metalul Plopeni, care īl avea atunci ca antrenor pe Mihai Mocanu.

"Cu Cămătaru am avut cel mai mult de furcă"
Cum principala meserie a unui fundaş este să-i īmpiedice pe atacanţii adverşi să marce goluri, Marcu a avut de īnfruntat destui goleadori din fotbalul romānesc. "La nivelul primei divizii cele mai mări bătăi de cap mi le-a dat Rodion Cămătaru, atīt ca jucător al Craiovei, cīt şi la Dinamo. Era un jucător tehnic care cu greu putea fi marcat om la om", povesteşte fostul fundaş al Petrolului. Un alt jucător care i-a făcut zile fripte a fost atacantul lui CSU Galaţi, Petre Marinescu, actualul preşedinte al celor de la Delta Tulcea. Plecat din oraşul aurului negru, Marcu a ajuns la Olimpia Rm. Sărat īn divizia B, unde s-a reīntīlnit cu primul său antrenor, Adalbert Maroşi. "Am stat doi ani la Olimpia, după care la vīrsta de 31 de ani am ajuns la Gloria Buzău, īn divizia A. Cum soţia mea era din Rm. Sărat şi era foarte greu să faci naveta īn acea perioadă, am cerut să mi se dea un apartament īn Buzău, iar conducătorii Gloriei au fost de acord", īşi amin­teş­te Marcu momentul venirii sale īn fotbalul buzoian. La Gloria a evoluat timp de patru sezoane, īn intervalul '86-'90, prinzīnd chiar şi un campionat īn prima divizie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU