Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2746 > Sport Nr. 2746 de luni, 30 iulie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Sport

A plecat de la Sportul din cauza concurenţei cu Moraru şi Speriatu, portari de echipa naţională

articol de: Auraş TEREACĂ
"Am mai apărat īn acel campionat īncă de două ori la Piteşti şi la Bacău. La Sportul am rămas pīnă īn 82. N-am mai jucat decīt vreo 20 de meciuri oficiale, īntrucīt concurenţa era fantastică.
I-am prins pe rīnd pe Rică Răducanu, pe Ţeţe Moraru şi pe Speriatu, toţi portari care au cochetat cu echipa naţio-nală. Am ajuns īn 82 īn divizia B la Progresul, după un schimb cu Gīrjoabă".

A debutat la 17 ani, īntr-un meci cu Rapidul  
A primit nota 9 din partea ziarelor
A avut un debut de poveste, afirmīnd surprinzător că acela a fost poate cel mai bun meci din cariera sa: "Aveam doar 17 ani şi jumătate, apăram la echipa de tineret speranţe. Īntr-o zi, m-am trezit la poartă, la mine īn Afumaţi, cu un Moscwici negru, cum aveau oamenii importanţi de atunci. Era preşedintele Mac Popescu, care m-a dus direct īn cantonament. Aveam meci tocmai cu Rapid. Rică Răducanu apăra la noi, dar s-a dat la fund, zicīnd că e accidentat. Norocul meu, şi rezerva Bunea s-a accidentat, astfel că am ajuns titular, īn faţa a zeci de mii de oameni, pe fostul stadion Repu­blicii. Am primit gol īncă din minutul 4, autor Nae Manea. Dar apoi am īnchis poarta, Cazan a egalat şi s-a terminat 1-1"

Cea mai frumoasă perioadă a vieţii, īn Divizia A cu Gloria
"La Gloria am ajuns īn 83, am fost un contingent de 7-8 jucători din Bucureşti, īmpreună cu Şumulanschi, Tică şi alţii. Am promovat īn Divizia A, unde īn cei trei ani de Divizia A, am apărat eu şi Cristian. Am trăit atunci cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Mi-am făcut priteni aici, m-am legat de oraş şi n-am mai plecat din Buzău. Am apărat la Gloria pīnă īn 91, am mai jucat un an la Metalul īn C, o jumătate de an la Berca, după care m-am lăsat".

Din '92 e antrenor cu portarii
Din '92, Lazăr s-a dedicat meseriei de antrenor cu portarii, legīndu-şi destinul de divizionara C, Petrolul Berca, unde a activat inclusiv la echipele de juniori. "N-am avut norocul să descopăr vreun portar mare. Am promovat totuşi un portar spre divizia A, Farul cumpărīndu-l de la Berca pe Marian Alexandru. Dar n-a făcut prea mulţi purici īn Liga I".  Din 2001, Lazăr a revenit la Gloria, la solicitarea lui Ion Viorel. S-a ocupat de pregătirea portarilor Stoicescu, Ionescu, Iliuciuc, Leu şi Mihai Barbu.

Descoperirea portarilor
"Un portar adevărat se naşte cu acest talent. Unii antrenori au avut norocul să-i găsească, precum pietrele preţioase īn mare. Dacă n-are acel dat genetic, poţi să faci mii de antrenamente, tot degeaba. Nu va ajunge niciodată un portar mare".

Coşmarul portarilor: centrările cu efect
"Pentru orice portar din lume, cel mai greu lucru este ieşirea cu succes pe centrări. Fotbaliştii ştiu acest lucru şi centrează cu efect. Portarii ies din poartă, se duc după minge, dar dintr-un anumit moment ea fuge de ei, descrie o traiectorie curbă şi īi depăşeşte. Aşa se īncriu enorm de multe goluri, iar vina cade pe portari."

Remarcaţii din ţară: Lobonţ, Coman şi Vītcă
"Lobonţ e cel mai talentat. S-a născut pentru a fi portar, dovadă că la doar 18 ani apăra fantastic de bine la Rapid. Coman e al doilea īn ţară, deşi eu cred că Vītcă, adus de Steaua de la Oţelul, va fi o surpriză foarte plăcută. E şi el foarte talentat, dacă va avea şi puţin noroc va ajunge repede sus."

Van der Sar - portarul cu cel mai bun joc de picior
"Din străinătate, prefe-ratul meu e olandezul Van der Sar. E un portar foarte sigur şi exact, nu l-am văzut greşind. Ce-l distinge de restul portarilor e jocul perfect cu piciorul. Am văzut nişte casete cu el, īn care degaja, la antrenament, exact īn locul īn care  i se indica."

Despre Mihai Barbu, titularul din poarta Gloriei:
"Are 36 de ani, are avantajul maturităţii şi experienţei. A apărat excelent campionatul trecut, a pus serios umărul la promovare. Vrea şi mai poate să joace doi ani la nivel īnalt. Are acum şi un concurent serios pe post, mă aştept să apere măcar la fel de bine".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Simona Stancu, īn elita arbitrajului mondial!
HC Buzću - Dobrogea Sud Constanža, joi, de la 18.00!

Click aici pentru toate articolele din categoria Sport

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU