Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2714 > Sport Nr. 2714 de vineri, 22 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Sport

Georgian Marcu ar putea ajunge unul din marii pasatori ai fotbalului românesc

spune fostul mare jucător Cornel Țălnar, acum șlefuitor de talente la Dinamo

articol de: Auraș TEREACĂ

Fotbalul juvenil buzoian a mers în gol în ultimii 15 ani. Jucătorii crescuți la Buzău, cu un oarecare nume la nivel național, pot fi numărați pe degetele unei singure mîini. Cel mai cunoscut este de departe Pompiliu Stoica, ajuns campion cu Steaua. Cei foarte apropiați de fenomen pot nota alte cîteva prezențe, dar insuficiente și discrete, precum cele ale lui Secăreanu (Sportul Studențesc), Ciprian Petre (Unirea Urziceni) sau Claudiu Ionescu (Poli Iași).  In rest secetă, semn al sărăciei, neputinței sau al dezinteresului vizavi de generația de mîine. Într-o asemenea conjunctură, apariția unui fotbalist buzoian la Dinamo nu putea trece neobservată. Georgian Marcu are doar 18 ani, dar talentul său a fost remarcat de nume mari ale fotbalului românesc. La Dinamo este apreciat de Cornel Țălnar și Cornel Dinu, doi dintre antrenorii care au ochi și pentru tineri. Fiind convocat la echipa națională de juniori, federalii Lupescu și Belodedici au fost încîntați de talentul său, exprimîndu-se laudativ. Declarațiile acestora au fost preluate și de presa centrală, iar Marcu, un puști micuț și blonduț din Micro XIV, își construiește încet un nume în fotbalul românesc.

A învățat să dea cu șutul în minge la Gloria și LPS

Georgian a început fotbalul la zece ani, sub îndrumarea lui Gheor­ghe Lință la Gloria. La 12 ani a intrat pe mîna lui Cătălin Cighir, la LPS, unul dintre tinerii antrenori buzoieni cu har pentru lucrul cu copiii. Cighir l-a modelat pe Marcu, care la un meci cu Dinamo i-a încîntat pe "scouterii" Nelu Nunweiller și Cornel Țălnar. Așa a ajuns la numai 16 ani în București, cumpărat de Dinamo de la LPS. Anul trecut a ieșit campion național cu juniorii B ai lui Dinamo, fiind propulsat spre naționala de juniori, dar și spre echipa a doua a lui Dinamo.

Calități tehnice deosebite

La Dinamo II a fost luat sub aripa sa de Cornel Țălnar. "Țînțarul" l-a titularizat în linia de mijloc, iar "cățelușii" au promovat acum de pe primul loc în liga II. Țălnar îl cunoaște acum cel mai bine și este cel mai îndreptățit să-și dea cu părerea: "Este unul dintre cei mai tehnici și inteligenți jucători pe care i-am crescut. Iar prin mîna mea au trecut Zicu, Mitea, Marius Nicolae, Pulhac, ca să dau doar cîteva exemple. Marcu are o viziune a jocului deosebită, numărul zece i se potrivește de minune. Dacă va fi serios ar putea ajunge unul din marii pasatori ai fotbalului românesc".

Probleme cu statura, viteza, dar și cu cîntarul

Principalul său defect este statura. Este un fotbalist mic, măsurînd doar 1.71. Cum fotbalul mo­dern pune accent pe forță, pe contactul fizic, Marcu are handicapul pierderii majorității contactelor fizice. Este conștient de acest lucru, ba spune că nici viteza nu-i punctul său forte. Țălnar este îngrijorat și de "burtica" sa, urcîndu-l zilnic pe cîntar: "Are patru-cinci kilograme în plus și nici nu vrea să slăbească. L-am certat mereu, l-am amenințat că-i tai din primă, că-l amendez. Într-un final pare să fi înțeles. Mi-a promis că în vacanță va ține regim, ultima oară cînd l-am văzut era pe drumul bun".

Ion Viorel a vrut să-l aducă în iarnă la Gloria

Antrenorul Gloriei, Ion Viorel, l-a văzut și l-a plăcut. "Am vrut să-l aduc astă-iarnă la Gloria. Aș fi pus pariu nu doar că juca titular, ci și că ar fi devenit printre cei mai buni mijlocași din divizia B. Însă, Dinamo n-a vrut să-i dea drumul". Și lui Marcu această variantă i-ar fi surîs. "Aș fi vrut să vin acasă, la Gloria. Aș fi avut posibilitatea să joc meci de meci, să cresc în valoare".

L-a înțepat pe Rednic în presă

A fost în iarnă protagonistul unui conflict cu Mircea Rednic. Supărat că nu i se acordă atenția cuvenită, Marcu a amenințat cu plecarea de la Dinamo. "Selecția nu se face întotdeauna pe valoare", a avut atunci Georgian curajul să spună în presa națională. Alertați, oficialii lui Dinamo l-au chemat imediat la discuții. Ca să nu-l piardă, i-au propus un contract pe cinci ani, pe care Marcu, mai cu forța, mai cu binișorul, l-a semnat. Și Rednic a vorbit cu el, spunîndu-i să se pregătească bine, căci va veni și rîndul său.

Căpitan la naționala de juniori

Georgian este căpitanul echipei naționale de juniori Under-19, recomandată ca fiind una dintre cele mai talentate din ultimul deceniu. Elocvent pentru valoarea sa este faptul că printre colegii de la națională sînt nume (re)cunoscute deja în prima ligă, precum Liviu Ganea (Dinamo), Răzvan Ochiroșii (Steaua), Andrei Ionescu (Craiova), Hora (UTA) sau Buhăiescu (Vaslui). A fost remarcat la un prestigios turneu de juniori din Italia, "Roma Caput Mundi" la care a fost desemnat, dintr-o companie selectă, cel mai bun jucător.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Să începeți bine!
Simona Stancu arbitrează duminică Supercupa României, SCM Rm. Vâlcea - CSM București!

Click aici pentru toate articolele din categoria Sport

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU