Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2704 > Sport Nr. 2704 de luni, 11 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Sport

Ce mai fac fotbaliștii cu care Gloria a reușit promovările din ‘78 și ‘84?

articol de: Cosmin Crăciun

Alexandru Cristian -  portar care a prins ambele promovări ale Gloriei. A jucat la echipa buzoiană între anii 1975/1980 și 1983/1987. A mai îmbrăcat tricoul echipei CSM Suceava, iar în prezent este profesor de Educație fizică.

Vasile Lazăr - Fost jucător la Gloria, Sportul Studențesc și Progresul București, a făcut parte din echipa cîștigătoare a diviziei B la capătul sezonului 1983/84. Ca antrenor a pregătit Petrolul Berca, iar în prezent este antrenor cu portarii la Gloria.

Valentin Cramer -  Evoluînd pe ambele extreme, "Bigu" a reușit un gol de senzație în poarta celor de la Boavista Porto pe vremea cînd îmbrăca tricoul lui CSU Galați. A fost o perioadă profesor la Liceul 7, după care a preluat o grupă de copii și juniori la Oțelul Galați, acolo unde se află și la ora actuală. Fiul său Florin Cramer a ales de asemenea calea fotbalului, evoluînd la Politehnica Galați în divizia C.

Tulpan Dan - Fundașul de fier descoperit de antrenorul Romeo Catană la juniorii Stelei, a fost împrumutat la Gloria Buzău. A adunat 250 de prezențe în prima divizie, jucînd cu FC Argeș în Cupele Europene contra lui Utrecht sau a scoțienilor de la Aberdeen. La vîrsta de 35 de ani devine președinte al Gloriei, funcție pe care o ocupă și acum.

Tudor Simion - A parti­cipat la prima promovare a glorioșilor, avînd profesia de lăcătuș mecanic. La ora actuală deține o mică afacere privată în București.

Camil Oprișan - Extremă clasică cu calități tehnice deosebite, a evoluat încă de la 16 ani la Petrolul Ploiești în prima ligă. La echipa găzarilor a fost des­coperit de Ilie Oană, antrenor de legendă al fotbalului ploieștean. S-a transferat la Gloria în 1973, participînd la prima promovare, iar în 1980 părăsește clubul buzoian. La ora actuală apără culorile echipei la care s-a consacrat, Petrolul Ploiești, îndeplinind funcția de director sportiv al clubului.

Eugen Nan - A jucat sub culorile Gloriei în două rînduri 1972/73 și 1975/80, aducîndu-și contribuția în calitate de jucător activ la promovarea în premieră a echipei pe prima scenă fotbalistică a țării. După retragere a devenit profesor de ecucație fizică. Din păcate Nan a trecut în 1998 în lumea celor drepți fiind înjunghiat în cartierul Simileasca.

C-tin Toma - Jucător al Gloriei în perioadele 1972/74 și 1977/81 a mai îmbrăcat tricoul Petrolului și al lui FC Argeș, adunînd 102 prezențe în divizia A. La bază este profesor de Educație fizică și sport, predînd această disciplină la Liceul Economic.

Constantin Mircea - Cel care a intuit calitățile sale de apărător a fost regretatul antrenor Jan Luca, care îl și promovează la echipa mare a Gloriei. Mircea a evoluat în întreaga sa carieră numai la echipa buzoiană, unde a ales să rămînă și după retragere. Grupa de juniori A a echipei din Crîng este pregătită de fostul fundaș al Gloriei.

Teodor Stelian - Cel de-al doilea goal-keeper din lotul Gloriei în anul în care s-a reușit prima promovare. A antrenat pe Chimia Buzău, trecînd în neființă.

Relu Petrache - Rîmnicean la origine, a debutat la Olimpia Rm. Sărat, trecînd apoi la Gloria, pentru care a evoluat între anii 1977 - 1980. A mai jucat la Aluminiu Slatina, după care s-a retras în localitatea de ori­gi­ne, Rîmnicu - Sărat, unde poate fi găsit și în prezent.

Mureșanu Dumitru - Prima echipă la care a jucat a fost Metalul Buzău, după care a trecut la Gloria. Pentru echipa fanion a județului a evoluat între anii 1972/77 și 1979/83. A mai jucat pînă la sfîrșitul carierei la Olimpia Rm. Sărat și Carpații

Nehoiu, după retragere ocupînd funcția de administrator.

Vlad Constantin - Oltean la origine, jucătorul care a pus umărul la prima promovare a Gloriei antrenează în prezent la centrul de copii și juniori al echipei din Slatina.

Alexandru Nicolae -  Fundaș cu reale calități, a fost selecționat alături de Costică Stan în naționala olimpică a României. După Gloria a fost cooptat în lotul lui Dinamo București. La ora actuală este angajat al Casei de cultură a Ministerului de Interne, avind gradul de colonel.

Costică Stan - Buldozerul, așa cum îi spuneau suporterii pentru forța sa de pătrundere, a fost primul buzoian selecționat la echipa natională. După retragere s-a dedicat antrenoratului, pre­gătind pe Chimia, grupe de juniori ale Gloriei și secund la echipa mare. Iubitorii fotbalului îl pot vedea pe fostul tunar al Buzăului pe banca tehnică a echipei Metalul, cu care a reușit o promovare în divizia C. Dacă Stan și-a adus contribuția la prima promovare, fiul său Romică face parte din lotul care a reușit a treia promovare din istorie.

Ion Neculce - Extremă de travaliu, a impresionat întotdeauna prin pătrunderile sale. În prezent se ocupă de șlefuirea tinerelor talente la clubul Concas, unde este antrenor, dar și administrator al bazei sportive.

Ioan Balaur - A rămas ca antrenor în cadrul clubului Gloria Bistrița. Petre Comănescu -  Pregătește tinerele talente ale clubului din Bistrița.

Ieremia Șumulanschi -  a murit în noiembrie 2005 la București după o grea suferință. Și-a făcut junioratul la Steaua, a evoluat la echipe mici din București, apoi la Jiul Petroșani. La Gloria a ajuns în sezonul 83-84 și a promovat în divizia A. A jucat la Gloria pînă la finalul turului în 87. Cu Șumulaschi la mijloc sau în atac, Gloria a atins cele mai mari performanțe.


"Jucam de plăcere,nu pe prime ca acum"

Gabi Zahiu s-a stabilit încă din 1987 în Suedia, unde s-a și căsătorit. "Am aflat de promovarea Gloriei de la niște prieteni buzoieni, în concediu în Spania. Am profitat de moment și m-am întors acasă ca să-mi revăd colegii", povestește Zahiu, jucător care a fost cerut de Steaua, la Gloria venind în schimb juniorul Tulpan. "Nu erau în joc banii care sînt în ziua de azi. Jucam de plăcere și nu eram deloc stresați. Pentru promovare nu îmi amintesc ce sumă am primit. E diferență și între fotbalul care se juca atunci și cel de acum. Publicul însă era extraordinar, venea în număr foarte mare la meciuri, iar în iunie 1984, după ultima etapă, oamenii au ieșit pe stradă, pe bulevard și au mers pînă la palat, aclamîndu-i la fel ca acum",
ne-a spus Zahiu. 
(C.C., A.T.)


Radu Oprea a fost președinte între 71-91:
"Carolică dădea ordin și veneau bani la echipă"

Radu Oprea a fost președinte la Gloria 20 de ani, între anii 71-91. "Lucrurile stăteau altfel în acea perioadă. Nu existau negocieri, ordinul era la putere. Zilnic îi dădeam raportul lui Carolică. Trebuia să îi spunem tot ce am făcut ziua trecută. Dar Gloria era echipa orașului, primul secre­tar se ocupa personal de echipă. Trebuiau să se implice și întreprinderile. Și atunci erau sponsori. De fapt erau directori de fabrici care ajutau echipa. Se dădea ordin și veneau fonduri. La fabrici se făceau liste și fiecare muncitor dădea cîte 2 lei. Nu voiai să dai, nu era nici  o problemă, dar nu mai erai trecut la primă. Banii chiar se foloseau în interesul echipei, nu erau bani negri, ca acum", povestește Oprea.

În calitate de președinte de club, Radu Oprea se ocupa și de transferurile de jucători. Și acestea erau total diferite față de cele de azi. Mircea Sandu, actualul președinte al FRF, a ajuns la Gloria în 1987, gratis. Pentru că era accidentat la unghie, a jucat doar patru meciuri, după care s-a retras din fotbal.    
(C.C., A.T.)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Să începeți bine!
Simona Stancu arbitrează duminică Supercupa României, SCM Rm. Vâlcea - CSM București!

Click aici pentru toate articolele din categoria Sport

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU