Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2704 > Sport Nr. 2704 de luni, 11 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Sport

Istorie de 34 de ani pentru Gloria

articol de: (C.C., L.M., A.T.)

Data de 1 noiembrie 1973 a reprezentat un punct de referință în istoria fotbalului buzoian. Acesta a constituit momentul nașterii echipei de fotbal fanion a județului FC Gloria Buzău, desprinsă ca ramură de fotbal de Clubul Sportiv Municipal. Gloria a fost construită pe scheletul Metalului, reușind în ediția de campionat'71-'72 promovarea în Divizia B sub bagheta antrenorului Petre Dragomir, președinte al clubului fiind Ion Gheorghe. Această primă performanță a fost obținută în urma cîștigării turneului de baraj de la Ploiești (3-1 cu Electronica Timișoara și 1-0 cu Flacăra Moreni). La doar patru ani de la înființare Gloria promovează în prima divizie la capătul unui sezon în care buzoienii au luat fața celor de la FCM Galați, echipă cu care se aflau în luptă directă.

A promovat în premieră în divizia A în '77-'78
La sfîrșitul sezonului  '76- '77 o echipă înființată de cîțiva ani, Gloria Buzău, avea să surprindă lumea fotbalului ocupînd locul II la sfîrșitul campionatului, după mult mai celebra Petrolul Ploiești. Cel care a adus o notă de profesiona­lism echipei a fost antrenorul Ion Ionescu, acesta deprinzînd secretele băncii tehnice în Germania la Aachen. La acea vreme buzoienii nu erau cotați cu prima șansă, FCM Galați, cu "profesorul" Gheorghe Constantin la timonă și avîndu-i în echipă pe Deselnicu sau tunarul Craiovei, Ion Oblemenco, anunțîndu-se marea favorită a seriei. Speranțe îndreptățite mai aveau și Steagul Roșu Brașov sau FC Brăila, astfel încît puțină lume dădea vreo șansă reală Gloriei.  Meciul decisiv între Gloria Buzău și FCM Galați s-a disputat pe o ploie torențială, lucru care nu i-a împiedicat pe localnici să ia drumul stadionului încă de la ora 8.00, deși startul partidei era programat abia la ora 11.00. Pentru că numeroși microbiști rămăseseră în afara arenei din Crîng, derbyul seriei a fost transmis prin stație pe bulevardul Bălcescu, comentariul aparținînd cunoscutului crainic buzoian Ion Ghiță. Nici măcar regretatul Oblemenco, care a zguduit transversala porții buzoienilor la scorul de 0-0, nu a putut evita înfrîngerea pentru gălățeni. Victorie cu 1-0 a Gloriei, prin golul înscris de Cornel Negoescu  din lovitură de la 11 metri și visul devenea realitate. Elevii lui Ion Ionescu nu au pierdut nici un punct pe teren propriu și au primit în tot sezonul doar 17 goluri, Gloria avînd cea mai bună defensivă din primele două divizii.  Iată ce spunea fostul jucător de glorie al Rapidului într-un interviu apărut după promovarea Gloriei: "Atmosfera la Buzău este foarte bună pentru fotbalul de performanță. Un public entuziast și generos, care ne-a ajutat enorm în tentativa de promovare în A. Peste tot pe unde am jucat, la Piatra Neamț, la Tecuci, la Galați, spectatorii buzoieni ne-au însoțit cu fidelitate și nu o dată ne-a fost dat să ne trezim, în orașele respective, în uralele galeriei care, în zori,exersa pe străzi proverbialul refren «faceți loc, faceți loc, Gloria-i pe primul loc»." Lotul de jucători care a dus Gloria în A: Portari - Cristian (24 de ani), Stelian (31), Cristea (17, junior); Ivana (17, junior), Nicolae (22), Simion (27), Petrache (21), Tulpan (22), Nan (27) - fundași ; Ghizdeanu (21), Toma (25), Vlad (24), Neculce (30), Mircea (17, junior) - Mijlocași; Oprișan (31), Negoescu (28), Radu (25), Manole (17, junior) Enache (28), Stan (28) - atacanți Formula de bază - Cristian - Ivana, Nicolae, Simion, Tulpan - Oprișan, Toma, Ghizdeanu - Negoescu, Stan, Radu. Primul campionat în divizia A aduce un loc 13 pentru Gloria, dar și o serie de victorii de răsunet. De pe stadionul din Crîng a plecat cu patru goluri în spinare chiar Steaua lui Iordănescu și Marcel Răducanu. Din păcate, după încă un campionat ca primă divizionară, Gloria revine în Liga a doua, unde rămîne pînă în 1983.

A doua promovare
La capătul sezonului 1983/84 se reușește pentru a doua oară promovarea, sub conducerea tehnică a antrenorilor Nicolae Lupescu și Ion Ioniță, și cu următorul lot de jucători: Cristian, Lazăr, Comănescu, Tică, Dumitru, Stănciulescu, Mircea, Prodan, Șumulanschi, Zahiu, Andri­e­sei, Cramer, Năstase, Bratosin Petrache, Cio­ba­nu, Balaur, Ghizdeanu, Niță, Radu, Stanciu. A urmat un parcurs excepțional al buzoienilor care cu Gheorghe Constantin antrenor ajung în Cupa Balcanică, de unde sînt eliminați în semifinale de Panionios Atena. Aceasta a constituit cea mai bună performanță din palmaresul clubului buzoian, în prima ligă ocupînd locul V.Antrenori și jucători cu nume. Mai mulți tehnicieni de marcă s-au perindat pe banca tehnică a glorioșilor, dintre care îi vom aminti pe Sandu Badea, Constantin Moldo­veanu, Camil Oprișan, Bela Maroși, Romeo Catană, Ion Pîrcălab sau Virgil Blujdea. Mulți dintre jucătorii de renume ai Buzăului au fost transferați mai tîrziu la echipe de marcă ale fotbalului românesc. Dintre aceștia îi amintim pe  regretatul Cornel Negoescu, plecat la Farul Constanța, Gabriel Zahiu, în­regimentat de Steaua, Alexandru Nicolae la Dinamo, Ion Balaur la Victoria București sau actualul președin­te al
Gloriei, Dan Tulpan, ajuns la FC Argeș. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Să începeți bine!
Simona Stancu arbitrează duminică Supercupa României, SCM Rm. Vâlcea - CSM București!

Click aici pentru toate articolele din categoria Sport

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU