Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2812

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Interviu

"Nu sīnt pe viaţă la Gloria"


Dan Tulpan s-a gīndit de multe ori să plece de la Gloria, dar nu şi din fotbal

articol de: Laurenţiu Marinov
Īntre Dan Tulpan şi Gloria este o legătură cu totul specială. Clubul din Crīng face parte din viaţa lui din tinereţe cīnd era un jucător "vedetă". Īşi aminteşte că este la Gloria de pe vremea tribunelor de lemn, dar spune că nu odată s-a gīndit să părăsească clubul. A fost pe rīnd jucător, preşedinte, iar acum este director executiv. A fost contestat uneori cu vehemenţă, şicanat de unii "prieteni" şi chiar s-a ales cu dosar penal din cauza problemelor financiare ale clubului pe vremea cīnd era preşedinte. Cu toate acestea a continuat să facă parte din familia Gloriei. De doi ani şi-a deschis o şcoală de fotbal pe care o consideră īmplinirea unui vis.  

Care este pentru dumneavoastră diferenţa dintre Liga I şi Liga a II-a?

Diferenţa este mare. Oamenii din fotbal sīnt aceiaşi, doar că cei care lucrează de mulţi ani īn Divizia A au căpătat experienţă. Se impun specialişti pe fiecare domeniu, pe infrastructură, pe fotbal, pe juridic, pe financiar. Este clar că nu poţi să lucrezi după ureche. Pentru mine răspunderile sīnt la fel, dar era mai greu anul trecut, cīnd nu aveam o susţinere financiară adecvată pentru că mergeam doar pe banii de la Primărie şi nu era de ajuns. Acum fiecare ştie ce are de făcut, fiecare răspunde de cīte un domeniu. Eu răspund de partea asta sportivă şi ştiu ce trebuie să fac. Īn privinţa timpului petrecut la club nu e nici o diferenţă, pentru că stau la fel de mult.
Diferenţă mare este īntre Gloria de azi īn Liga I şi Gloria de acum 20 de ani īn Divizia A. Atunci eram jucător şi eram respectat, īn oraş eram vedete. La fel şi antrenorii şi conducătorii. Acum trăim īn altă societate, fotbalistul este un profesionist , cīştigă nişte bani, este īn vizorul presei, este cu totul altceva. Cu toate astea mi-aş fi dorit să fiu cu 20 de ani mai tīnăr şi să joc acum.

Ce faceţi īn timpul liber?

Mie īmi place să călătoresc, dar am călătorit cu fotbalul şi mai puţin cu familia. Īmi place să merg la teatru şi să pescuiesc. Din păcate nici la teatru şi nici la pescuit nu am mai fost demult, pentru că nu am timp. Nu sīnt mai priceput decīt alţii, dar sīnt un pescar norocos. Ultima dată am fost la pescuit acum vreo doi ani pe o baltă līngă Giurgiu. Soţia mea este obişnuită cu programul meu pentru că īn aproape 30 de ani, de cīnd este līngă mine, s-a īnvăţat cu viaţa din fotbal.
V-aţi gīndit să plecaţi din lumea fotbalului şi să faceţi altceva?
Nu, pentru că nu am nici o şansă. Acum am şcoala mea de fotbal şi asta am visat, să stau aşa moşulică şi să mă uit la copii cum cresc.

Dar de la Gloria?

Normal că odată şi odată trebuie să plec şi eu de la Gloria, că doar nu sīnt pe viaţă la club. M-am gīndit de multe ori să plec chiar dacă sīnt īn curtea asta de cīnd era stadionul de lemn. Mai ales cīnd au fost problemele financiare, şicanele pe care mi le-au făcut unii prieteni, dar asta este, eu am trecut cu vederea şi am mers mai departe.     

Cum s-a soluţionat dosarul īn care aţi fost chemat īn judecată īn nume propriu pentru stopaj la sursă?

S-a dat neīnceperea urmăririi penale. Nu era o treabă singulară īn Romānia şi nici n-am īncălcat legea. Am fost tracasat atunci, dar am trecut peste asta şi sīnt īntreg şi nevătămat. Normal că nimănui
nu-i place să fie plimbat prin anumite părţi.  

Regretaţi funcţia de preşedinte la Gloria?

Nu regret nimic. Eu sīnt acelaşi om, nu m-am schimbat nici cīnd eram fotbalist, nici cīnd eram senator, nici cīnd eram preşedinte şi nici acum, cīnd sīnt director sportiv. Eu sīnt Dan Tulpan şi am făcut multe pentru Gloria, dar sīnt lucruri care nu se văd.

Īn perioada īn care aţi fost senator aţi stat departe de fotbal?
Nici o clipă. Īn nomenclatorul de meserii eu am introdus meseria de fotbalist. Eu sīnt iniţiatorul legii sponsorizării īmpreună cu senatorul Negruţiu, lege care a fost perfecţionată mai tīrziu. Pot să demonstrez cu documente acest lucru.  

De ce aţi renunţat la politică?

Nici nu am fost politician. La vremea aia nici nu ştiam cu ce se mănīncă politica. Nu cred că am vocaţie de politician. Nu aş mai candida sub nici o formă. Este un domeniu care nu se potriveşte unui sportiv, e pentru oameni făcuţi pentru aşa ceva. Nu m-am regăsit īn Parlament, mie īmi place viaţa asta līngă sportivi şi nu duc absolut deloc dorul fotoliului de parlamentar. Cu siguranţă nu mă voi despărţi niciodată de viaţa sportivă.

Aveţi prieteni printre conducătorii cluburilor din Liga I?
Dar printre cei din conducerea Gloriei?

Da, sīnt prieten īn primul rīnd cu Chivorchian, ne leagă amintiri de la 17 ani. Apoi fostul meu adversar Marius Stan. Eu şi el am fost cei mai tineri preşedinţi de club după revoluţie. Marius Lăcătuş mi-a fost adversar īn 10 campionate īn divizia A, era rău īn sensul bun al cuvīntului, dar după meci era un băiat excepţional. La Gloria nu am prieteni. Nu am cine ştie ce afinităţi să ne vizităm cu familiile şi să
petrecem timpul īmpreună. Sīnt relaţii profesionale. Cred că este mai bine aşa. Īn momentele de pauză mă relaxez acasă cu familia. De aia nici nu mai stau īn Buzău, stau li­niş­tit la mine īn curte la Monteoru.

De ce aţi īnfiinţat o şcoală de fotbal?

Şcoala am īnfiinţat-o acum doi ani, avem copii cu vīrste cuprinse īntre 6 şi 14 ani, copii care mai tīrziu sperăm să joace pentru Gloria. Unul bun dacă iese mă simt bine că am dat şi ceva īnapoi Gloriei. Şcoala asta īnseamnă pentru mine tot ce am visat şi iată că s-a īnfăptuit.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU