Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3384Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Annie Leibovitz în pragul falimentului iar arhiva ei foto amenințată

Celebra fotografă Annie Leibovitz a obținut o amânare judecătorească pentru a răspunde cererilor companiei Art Capital Group privind drepturile asupra arhivei sale foto, notează ziarul La Vanguardia.

Annie Leibovitz, fotografa cel mai bine plătită din lume, între ai cărei clienți se numără principalele vedete de la Hollywood și chiar regina Angliei, se află în pragul falimentului. Fotografa new-yorkeză este pe punctul de a pierde bijuteriile propriei coroane: drepturile asupra celebrei sale arhive foto, clădită de-a lungul a patru decenii. Drepturile de autor asupra fotografiilor sale sunt estimate la 35 de milioane de euro. Dacă le va pierde, legendarele imagini ale nudului lui Demi Moore însărcinată și înlănțuirea dintre Yoko Ono și John Lennon ar putea deveni cărți poștale în supermarket. Leibovitz, în vârstă de 59 de ani se confruntă marți 8 septembrie cu ultimatumul cel mai dureros al carierei sale. În această zi expiră termenul pentru a restitui un împrumut de 16,76 milioane de euro companiei financiare Art Capital Group. Totuși, ea a primit un răgaz pentru a ajunge la un acord cu entitatea financiara privind drepturile de comercializare a arhivei sale foto. Prezentarea ei în fața tribunalului din Manhattan este fixată pentru 2 octombrie. Cu toate acestea, decizia judecătorească nu o scutește de restituirea împrumutului la data prevăzută. Experți financiari consideră că dacă Leibovitz nu înapoiază împrumutul marți, Art Capital nu va face totuși uz de drepturile sale.

Argumentul este următorul: fotografa s-ar putea declara în faliment și să se supună ordinelor judiciare. Compania, potrivit avocatului său Thomas Kline, nu este interesată de un astfel de demers și va căuta un acord extrajudiciar. Problemele legale ale lui Leibovitz nu se încheie aici. Paolo Pizzetti, un fotograf din Siena, a dat-o în judecată săptămâna trecută la New York pentru însușire necuvenită de fotografii pe care aceasta le-ar fi folosit într-o campanie publicitară.  Prietenii și asistenții o descriu pe Leibovitz ca o femeie perfecționistă care nu se dă în lături de la un trai pe picior mare. Fapt ce include un personal menajer de nouă persoane și un instructor de yoga. Leibovitz care are un contract cu editura Conde Nast pentru 1,39 miloane de euros anual și care încasează 175.000 de euro pentru o zi de muncă în publicitate, este cunoscută ca mână spartă și pentru haosul din finanțele sale. Ea a solicitat în iunie 2008 un împrumut de 15,37 milioane de euro, rotunjit apoi la 16,76 pentru a acoperi datoria contractată pentru achiziționarea unei case la New York, două imobile în cartierul Greenwich Village, și unul în Manhattan, și achitarea lucrărilor de renovare a acestora. Pe de altă parte, ea datora deja 1,39 de milioane fiscului și 700.000 de euro asistenților. Pentru a garanta împrumutul a folosit proprietățile sale imobiliare și arhiva sa foto, semnând o clauză care acordă ACG drepturile de vânzare în cazul în care nu restituie împrumutul la data stabilită. Totuși, în iulie sătulă să mai bată la ușa lui Leibovitz, compania a denunțat-o pe artistă care acum trebuie să restituie, pe lângă cele 16,76 de milioane de euro, și 1,39 de milioane ca dobândă. Potrivit agenților imobiliari consultați de agenția Bloomberg, casele lui Leibovitz au o valoare pe piață de 28 de milioane de euro, prin care ar putea onora ușor datoria fără să recurgă la arhiva sa foto. Problema este cum să vândă, în plină criză și în mai puțin de o lună aceste imobile. Prin urmare, la 2 de octombrie Leibovitz și ACG se vor așeza față în față la tribunal. Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU