Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3360Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Statisticile dubioase ale Chinei maschează criza economică

În condițiile în care Beijingul face presiuni asupra guvernelor locale să mențină creșterea economică a țării la o valoare de peste 8 procente, chiar dacă economiile locale sunt afectate de criza globală, mulți responsabili ai Partidului Comunist Chinez (PCC) au trecut la raportarea de cifre false, pentru a-i impresiona pe superiorii lor, inclusiv pe președintele Hu Jintao, scrie portalul de știri World Socialist Web Site.
Inconsistența statisticilor referitoare la PIB ridică întrebări legate de amploarea manipulării la toate nivelurile regimului din China, pentru a ascunde starea reală a economiei. Financial Times avertiza că discrepanța respectivă amintește de faptul că statisticile din China sunt deseori necredibile și manipulate în mod regulat de oficiali, în scopuri personale sau politice, în condițiile în care restul lumii se uită la China ca la un far al expansiunii. Derek Scissors, economist la fundația de dreapta Heritage Foundation, a provocat o controversă prin criticile adresate Biroului Național de Statistică (BNS) din China. Acesta reproșa BNS că, în ciuda resurselor limitate și a unei economii dinamice și complexe, a reușit să evalueze progresul economic a 1,3 miliarde de oameni în doar 15 zile. El arăta că în cel mai bun caz este măsurată activitatea anterioară iar în cel mai rău rezultatele sunt manipulate, pentru a corespunde cerințelor PCC. BNS a reacționat printr-un comentariu amplu, publicat în ziarul China Daily, respingând argumentele lui Scissors ca 'eronate', în condițiile în care agenția are angajați 100.000 de statisticieni.
Recent, secretarul de partid al provinciei Guangdong i-a criticat pe omologii săi din alte provincii pentru că se grăbesc să creeze statistici bune, cu creșteri înalte. El critica de exemplu faptul că atât construirea unui pod, cât și demolarea și reconstruirea lui sunt considerate toate trei ca proiecte de infrastructură care contribuie la PIB, deși avuție socială se produce doar o dată. Cu toate acestea, PIB-ul de 7,1 la sută din primul semestru al anului din provincia Guangdong, puternic dependentă de exporturi, este la fel de dubios. Unul din centrele importante de producție, orașul Dongguan, înregistra creșteri ale PIB-ului de doar 0,6 la sută în primul semestru al anului, departe de ținta oficială de 10 la sută, forța de muncă din acest oraș de zece milioane de locuitori reducându-se în aceeași perioadă cu 10 la sută, din cauza scăderii cu 24 de procente a exporturilor.

În trimestrul doi, China raporta oficial o creștere a PIB de 7,9 procente față de anul precedent, de la 6,1 la sută cât era creșterea în primul trimestru. Producția industrială a crescut cu 7 procente în primul semestru al anului, în ciuda prăbușirii indicatorilor cheie, incluzând reducerea cu 21,8 la sută a exporturilor și cu 2,24 la sută a producției de energie. BNS încerca să explice anomaliile energetice arătând că scăderea utilizării de energie se datorează reducerii producției în industriile mari consumatoare de energie - industria oțelului, a metalelor neferoase și cea chimică - , în timp ce creșterea industrială s-a produs în sectoare mai puțin consumatoare de energie. Argumentul nu este însă convingător. În luna mai, Agenția Internațională pentru Energie a pus sub semnul întrebării creșterea PIB-ului cu 6,1 la sută în primul trimestru, arătând că a existat o scădere cu 3,5 la sută a cererii de petrol. 'Refacerea' Chinei este impulsionată de un pachet masiv de stimuli, în particular de o multitudine de împrumuturi bancare, care se ridică la un nivel record de 7,1 trilioane yuani (1,1 trilioane dolari) în primul semestru al anului. O parte importantă din acest credit nu a fost investită în producție ci a dus la speculații pe piețele de acțiuni și imobiliare. Piața de acțiuni de la Shanghai a crescut cu 90 de procente anul acesta, până în acest moment, în timp ce volumul de vânzări de proprietăți rezidențiale a crescut în ianuarie-iunie cu 31,7 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Companiile de textile, medicamente și produse de uz casnic speculează tot mai mult pe piața de proprietăți, pentru a compensa profiturile scăzute sau în declin din sectorul de producție.

Dat fiind că dezvoltatorii imobiliari din China sunt dependenți în proporție de 50 la sută din fondurile lor de credite de la bănci - peste media internațională - economiștii și oficialii sunt profund îngrijorați de perspectiva unei crize bancare. Conform băncii centrale a Chinei, din noile împrumuturi bancare din primul semestru al lui 2009, 538,1 miliarde de yuani (78,7 miliarde dolari) au mers către piața de imobiliare, o sumă similară mergând către piața bursieră.
Economistul chinez Andy Xie estima că piețele chineze de acțiuni și proprietăți sunt cu 50-100 la sută supraevaluate, comparând bulele speculative ale Chinei cu cele din Hong Kong în 1997. BNS se confruntă și cu alte critici referitoare la datele sale privind șomajul și salariile. Publicația oficială Global Times relata că oamenii au reacționat cu 'sarcasm și ironie' atunci când BNS a făcut publice cifre indicând o creștere a salariului mediu în mediul urban cu 13 procente în prima jumătate a anului, din sondajul online citat de ziar reieșind că 88 la sută din respondenți se îndoiesc de statisticile respective, în condițiile în care angajații simpli resimt exact contrariul și anume reducerea salariilor și scăderea nivelului de trai. Un editorial din ziarul China Daily cita un alt sondaj, care indica faptul că 91 la sută din intervievați erau sceptici vizavi de datele oficiale, față de 79 la sută în 2007. 

Directorul BNS, Ma Jiantang, a ținut săptămâna trecută o conferință, cerând personalului să refacă credibilitatea statisticienilor oficiali, arătând că datele sunt acum accesibile pentru toți pe internet și că populația este mai conștientă în ce privește drepturile sale democratice.
Luna trecută de exemplu, a fost dezvăluit pe internet un scandal național implicând falsificarea de statistici referitoare la rata ocupării forței de muncă în rândul absolvenților de facultăți, unele universități forțând studenții să furnizeze 'dovezi' de angajare înainte de a părăsi facultatea, pentru a demonstra rate de angajare ridicate în cazul studenților lor. Unii studenți au semnat astfel contracte cu companii inexistente, fiind însă considerați ca angajați. Ministerul Muncii și Protecției Sociale afirma că scandalul a implicat doar un mic număr de studenți și campusuri universitare și că 68 la sută din absolvenți și-au găsit până acum un loc de muncă. Cu toate acestea, publicația oficială Beijing Youth Daily indica faptul că, deși statisticile oficiale sunt exacte, numărul total de absolvenți de anul acesta și de anul trecut, fără loc de muncă, este de trei milioane.  Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Dorin:
mesajul disperat al Romaniei
"Ati vazut cata importanta are o furnica pe langa un elefant? Noi, fraierii care muncim, suntem furnicile; ei, smecherii care cica ne conduc, sunt elefantul!

Nu uitati cuvintele lui Cosbuc:

” Sa nu dea Dumnezeu cel sfant

Sa vrem noi sange, nu pamant!

Hristosi sa fiti, nu veti scapa

Nici in mormant!”

Sper ca buturuga mica sa rastoarne carul mare, pentru ca nu mai pot suporta lacrimile din ochii fetitelor mele care au inteles de la televizor ca mama si tata nu vor mai primi salariu, deci nu mai pot sa-si ia rechizite in septembrie, nu mai pot primi de ziua lor bicicleta, nu va mai veni Mosul, nu vor mai avea voie la calculator, la televizor, la teatru…

Cred cu tarie ca Dumnezeu rasplateste lacrimile din ochii copiilor si ale celor care, de la dec 89 pana azi, au sacrificat zambetul, concediul, bucata maaare de carne, pentru ca , intr-o zi, sa se sature de supt blonde, brune, pitici, marionete, marinari.

Celor care au votat Basescu si PDL: SA MANCATI SI DE ACUM INCOLO CACAT, CA O SA TRAITI BIIINE!!!"Comment by furnica — August 12, 2009


Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU