Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3341Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Letonia, de la statutul de 'subiect' la cel de 'obiect' al politicii externe

Procentele în valoare de milioane de dolari nu constituie singurul preț pe care Letonia îl va plăti pentru dreptul de a beneficia de credite internaționale. Potrivit experților, căzând într-o dependență pe termen lung față de resursele financiare internaționale, Letonia își va pierde în mod inevitabil suveranitatea politică, fapt ce se va răsfrânge și asupra conținutului deciziilor luate la Riga, și asupra formei însăși de conducere a țării.

Din punct de vedere al pieții financiare, Letonia, aflată în pragul falimentului, a primit credite în condiții destul de avantajoase: Comisia Europeană /CE/ a dat bani cu o dobândă de 3,125%, iar Fondul Monetar Internațional /FMI/ - de 4,2-4,5%, în timp ce restituirea împrumutului beneficiază de o perioadă de grație de 3 ani, precizează publicația letonă Delfi.Este puțin probabil ca oficialii letoni să spună deschis ce anume a determinat o asemenea loialitate a donatorilor financiari, însă pe culoarele politicului se vorbește din ce în ce mai insistent despre posibilitatea îngustării împuternicirilor de care se bucură în prezent autoritățile locale, până la perspectiva implementării unei administrări externe.

Potrivit experților, în cazul Letoniei noțiunea de 'suveranitate politică' a fost întotdeauna una destul de discutabilă. 'Nivelul de suveranitate al unui stat este determinat de existența de resurse energetice pe teritoriul său', explică politologul Ilze Ostrowska. Obligații suplimentare pentru Letonia sunt prevăzute și de statutul său de membru în UE și NATO, iar odată cu înrăutățirea situației financiare presiunile din partea celor două organisme, în mare parte concurente, va crește.
După cum subliniază directorul Institutului de Studii Europene de la Riga, Aleksandr Gaponenko, 'Letonia s-a aflat în mod tradițional în sfera de influență a politicii americane. SUA nu avea interese economice în această țară, însă din punct de vedere al poziționării strategice - apropierea de Rusia și UE - regiunea baltică a fost întotdeauna foarte importantă pentru Washington', subliniază Gaponenko. Expertul este convins că odată cu semnarea memorandumului privind creditarea, în care Bruxellesul are un rol dominant, conflictul geopolitic din Letonia va căpăta noi accente, mai ales dacă, pe măsura stabilizării situației economice din Rusia, în acest joc se va implica și Moscova.

Potrivit Delfi, pentru CE acordarea unei linii de credit statului leton constituie un fel de experiment. În toată existența sa de până acum, UE nu a fost niciodată nevoită să salveze de la faliment un aliat. Deocamdată, nu se știe exact în ce mod va influența trecerea la relații de creditare dialogul politic dintre Letonia și UE, însă este clar că multe vor depinde de viitoarea componență a CE și de modul în care vor depăși criza financiară alte țări din Uniune. Cu toate acestea, este de așteptat ca Letonia să-și păstreze statutul de 'teritoriu experimental'.

În opinia experților, tocmai de la Letonia va începe procesul de federalizare a Europei, prevăzut în Tratatul de la Lisabona. 'Practic, va fi vorba despre o înăsprire a controlului centralizat asupra acțiunilor guvernului național. La fiecare minister leton vor fi trimiși reprezentanți permanenți ai UE, ca să monitorizeze la fața locului formarea bugetului și mersul reformelor', precizează Gaponenko.În cercurile politice nu se exclude posibilitatea ca, după ratificarea de către Letonia a Tratatului de la Lisabona, la Riga să fie trimiși și reprezentanți speciali ai președintelui UE /un nou post de conducere în Uniune/, ai căror împuterniciri să fie mult mai mari decât cele ale liderului local al statului. Guvernului leton i se va cere să revizuiască o serie de decizii, cum ar fi reducerea în a doua etapă a fondurilor de pensii, lucru contestat și de CE, și de FMI. De asemenea, procedura de formare a bugetului de stat va trebui să corespundă standardelor europene, care asigură un control mai transparent privind cheltuirea de mijloace.
În schimb, odată cu întărirea prezenței UE, sectorul bancar din Letonia va primi libertăți mai mari, cu atât mai mult cu cât, de la 1 iulie, președinția UE este deținută de Suedia, unul dintre participanții de bază ai memorandumului de creditare.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU