Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3317Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Iritarea centrului dreapta din Ungaria

Opoziția de centru-dreapta a lui Viktor Orban, Fidesz, are toate motivele să sărbătorească, după ce a obținut 14 din cele 22 de fotolii alocate Ungariei în Parlamentul European /PE/, însă ascensiunea extremei-drepte, Jobbik, care deține și ea trei locuri în PE, îi provoacă îngrijorare lui Orban și partidului său, scrie publicația britanică The Economist.

Jobbik, care a primit voturile a 427.00 de maghiari la alegerile pentru PE, a obținut cele mai bune rezultate în regiunile defavorizate și marcate deseori de șomaj din estul țării, unde a speculat pe seama temerilor legate de criminalitatea în ascensiune, pusă pe seama minorității rome (țigani). Jobbik neagă existența unui rasism antițigănesc, afirmând că este doar contra delicvenților țigani, însă pantalonii negri și cizmele grele ale aripii sale paramilitare, Garda Ungară (Magyar Garda), care mărșăluiește în formație contra infractorilor țigani, evocă amintiri nefericite din trecutul Ungariei. Figura publică a Jobbik este Morvai Krisztina, blonda și telegenica profesoară de drept, care se remarcă atât prin feminismul ei deschis cât și prin atacurile sale insultătoare la adresa Israelului.

Orban a împins Fidesz-ul în mod inteligent către zona de centru în pregătirea pentru alegerile de anul viitor, pe care, conform sondajelor, ar urma să le câștige fără probleme. El dorește să scape de reputația pe care a căpătat-o anii anteriori de iresponsabilitate atât în politica economică cât și în cea externă. Orban a denunțat cu tărie extremismul Jobbik. Criticii spun însă că Fidesz culege ce a semănat. Una din acuzații este aceea că abordarea sa largă din trecut vizavi de extrema naționalistă a dat apă la moară Jobbik. Fidesz mai cooperează uneori cu extrema-dreaptă în cadrul guvernărilor locale și are în comun cu Jobbik o preferință pentru protestele extraparlamentare, acestea începând cu revoltele îndreptate contra guvernului socialist al lui Ferenc Gyurcsany, în 2006, de fiecare dată când acesta se ridica să vorbească în parlament, deputații Fidesz ieșind din sală.

Greșeli au existat probabil de ambele părți, însă un lucru este sigur și anume că discursul politic din Ungaria a căpătat accente puternic confruntaționale, potrivit The Economist. Paginile de Internet extremiste publică numele și adresele de contact ale jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile țiganilor și ale artiștilor care le-au provocat mânia, dând chiar vina pe evrei pentru decizia de a demola o statuie reprezentând un turul (pasăre legendară - un fel de șoim - din cadrul mitului fondator maghiar, mesager al lui Dumnezeu, n.red.), ridicată ilegal într-un district al Budapestei. Săptămâna aceasta, cineva a împrăștiat picioare de porc peste un monument de pe malul Dunării reprezentând pantofi din metal și comemorând atrocitățile naziste comise contra evreilor în 1944, atunci când aceștia au fost târâți la Dunăre și împușcați.

Observatorii de pe margine se tem de o revigorare a prejudecăților, ambasada britanică sponsorizând în acest scop, la un festival ce urmează să aibă loc în august, la Budapesta, o manifestare denumită Muzica contra Rasismului.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU