Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3231



Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro




Vecini de pe planeta

Al II-lea Congres pentru liberatatea cercetării științifice

O hartă internațională privind libertatea de cercetare, de tratament și de practici medicale, după modelul Raportului anual perfectat de Freedhom House privind libertățile politice și economice din diferite țări, reprezintă unul din obiectivele care se profilează la Bruxelles, în sălile Parlamentului European, locul ales de ''Asociația Luca Coscioni'' din Italia pentru desfășurarea celui de-al II-lea Congres mondial pentru libertatea cercetării științifice. Chestiunile etice, dogmele, cercetarea spirituală distinctă de cea științifică, brevetele și proprietatea intelectuală, finanțările, liberul acces la date, limitele vieții și libertatea de a alege, toate aceste subiecte sunt dezbătute la Congresul care va dura până sâmbătă, 7 martie, și va duce la inițiative internaționale specifice. Cercetarea, ca și maladiile, nu are frontiere, scrie ziarul italian La Repubblica.

"Este necesar să se documenteze într-un raport, eventual trienal, starea libertății de cercetare științifică din fiecare țară", a afirmat Marco Cappato, secretarul Asociației Luca Coscioni /fondată de economistul și politicianul Luca Coscioni, fost profesor universitar bolnav de scleroză laterală amiotrofică, la 20 septembrie 2002, la Roma, unul dintre obiective fiind deplina separare dintre stat și Biserică, n.red/, la Roma, în 2006, la încheierea primului Congres mondial. Acum, acel proiect are un prim studiu-pilot, care va fi prezentat sâmbătă, 7 martie, la Bruxelles, fiind realizat de italianul Andrea Boggio, profesor de drept la Universitatea Bryant, Rhode Island /SUA/. "Pentru moment, am identificat și lucrat asupra a patru activități-cheie: tehnologiile procreației asistate, cercetarea cu ajutorul celulelor staminale embrionare, opțiunile privind eutanasia, avortul și contracepția", a precizat Boggio. Problemele centrale sunt elaborarea unei metodologii, compararea legislațiilor și reperarea diferențelor și pe baza diferitelor legislații regionale din interiorul aceleiași țări.În primele zece țări prinse în studiul pilot, se remarcă Suedia drept țara cea mai liberă în practicarea și cercetarea medicală, ultima fiind Irlanda, fiind de semnalat și ingerința religiei în legislațiile restrictive.

În clasificarea specială privind deciziile legate de eutanasie, Brazilia apare cea mai liberă, urmată de Africa de Sud, Noua Zeelandă, Canada /Quebec/, Spania, Suedia, Australia /New South Wales/ și India. "Mai este încă mult de lucrat la parametri și am restrâns în mod voit activitățile examinate și numărul de țări", a precizat Boggio. Printre problemele evidențiate s-a numărat în primul rând absența unei reglementări. "Există diferențe între legislație și practică, datorate unor factori legați nu de aplicarea legii, ca de exemplu pentru avortul în Brazilia", susține Boggio.În Spania catolică, actualul ministru spaniol al sănătății, Bernat Soria, a arătat că cercetarea privind celulele staminale și maladiile rare, în perioada 2004 /guvern de centru-dreapta/-2008 /guvernul Zapatero/, se poate dezvolta prin stimulare legislativă. Nu există nicio cercetare privind celulele staminale embrionare și numai trei cercetări privind maladiile rare, în 2004, respectiv 65 și 36, în 2008. "Schimbarea legilor și acordarea de finanțări au fost solicitările pe care le adresam pe vremea când lucram ca cercetător, și același lucru îl spun în calitate de ministru al sănătății. Iar apoi eliberarea cunoașterii spre pacienți", a afirmat Soria.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU