Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3222Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

'Surpriza Kinder' a declinului portocaliu

Majoritatea analiștilor ucraineni consideră că Viktor Iușcenko nu va candida pentru un al doilea mandat prezidențial, ci va promova un candidat mai viabil. Din ce în ce mai des, privirile analiștilor se îndreaptă spre tânărul politician Arseni Iațeniuk, originar din Cernăuți și supranumit, pe culoarele politicii, 'Kinder Surprise'. Imaginați-vă o asemenea situație, ne îndeamnă cotidianul rus Gazeta: ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, sau cel german, Frank-Walter Steinmeier, trimit către reprezentanțele diplomatice ale Ucrainei din UE, SUA, Rusia, țările balcanice și Republica Moldova o circulară în care se cere informarea de urgență a oficialilor acestor țări despre 'situațiile și acțiunile inadecvate' ale... premierului francez Francois Fillon sau ale cancelarului Angela Merkel. Tocmai un astfel de document a fost trimis, sub semnătura ministrului ucrainean de externe Vladimir Ogrâzko, către 31 de reprezentanțe diplomatice ale Ucrainei, după scandaloasa reuniune a Consiliului Securității Naționale, în timpul căreia președintele Viktor Iușcenko o acuzase pe Iulia Timoșenko de faptul că își depășește atribuțiile prin semnarea cu Rusia a unor acorduri privind livrările de gaz.Pe de o parte, incidentul ar putea fi considerat o nouă escaladare a 'războiului total' dintre președinte și premier.

Însă, potrivit Gazeta, principala problemă este că acest război se desfășoară pe fondul unei extrem de serioase crize economice și financiare, care, potrivit multor analiști politici, ar putea pune sub semnul existența însăși a statului ucrainean. 'Știți care este diferența între operele lui Eugen Ionesco și situația din Ucraina? Comparativ cu ceea ce se întâlmplă în Ucraina, lucrurile imaginate de Ionesco pot fi considerate etalon al realismului', îl citează Gazeta pe reprezentantul unei influente companii scandinave. În data de 16 februarie, autoritățile statului ucrainean au anunțat o scădere record a producției industriale a țării: cu 34,1%. Potrivit lui Valeri Litvițki, șeful grupului de consilieri ai președintelui Băncii Naționale a Ucrainei, aceasta este cea mai mare scădere din 1945 încoace.Ucraina este amenințată cu un nou val de concedieri: deja în primăvară rândurile șomerilor s-ar putea îngroșa cu 2 milioane. Astfel, se va înregistra un număr total de 3 milioane de șomeri, adică 9% din populația aptă de muncă a țării.

Primirea unei noi tranșe de bani de la Fondul Monetar Internațional /FMI/ a rămas suspendată, din cauza îndeplinirii necorespunzătoare de către Ucraina a măsurilor de stabilizare convenite. Este vorba, în primul rând, de deficitul bugetar și sursele de acoperire a acestuia: încă la sfârșitul lui octombrie Kievul îi promisese FMI un buget fără deficit pe anul 2009, însă în cele din urmă guvernul l-a aprobat într-o formulă în care cheltuielile depășesc veniturile cu 31,1 miliarde de grivne /3% din PIB/. Nu întâmplător, căutarea unui credit a devenit un scop primordial pentru premierul Timoșenko, precum și o țintă a criticilor lui Iușcenko. Posibilitatea primirii unui credit de 5 miliarde de dolari din partea Moscovei a fost comparată de Iușcenko cu 'pactul Molotov-Ribbentrop'. Este surprinzător cum reprezentanții administrației prezidențiale își freacă mulțumiți mâinile și pun vina pentru deficitul bugetar exclusiv pe umerii guvernului și ai parlamentului, făcându-se a uita că respectivul buget fusese semnat chiar de președintele Iușcenko, subliniază Gazeta.Guvernul se zbate ca un lup hăituit, încercând să potrivească lucruri care nu se potrivesc: măsurile anticriză cu interesele oligarhilor, plățile de pensii și de salarii pentru bugetari cu reducerea cheltuielilor sociale. Rezultatele ultimelor sondaje nu pot să nu provoace satisfacție în tabăra președintelui: 59,1% dintre repondenți consideră că măsurile inițiate de premierul Iulia Timoșenko au drept scop apărarea propriilor interese și a intereselor oamenilor din anturajul ei; în același timp, doar 23.9% cred că aceste acțiuni protejează interesele naționale ale Ucrainei.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU