Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3220Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

La Barcellona, ultima frontieră a tehnologiei:


Ecologia cucerește celularele

La "Mobile World Congress 2009", care s-a încheiat la Barcellona, coloșii mondiali ai telefoniei mobile, dar și cei mici /peste 60.000 de operatori reprezentând circa 1.300 de companii/ și-au expus noutățile anti-criză, pariind pe faptul că actuala conjunctură defavorabilă reprezintă o oportunitate pentru a inova. Potrivit ultimei cercetări Gartner /liderul mondial în cercetare și consultanță IT/ anul acesta este pentru a doua oară în istoria celularelor când vânzările vor scădea /între 1 și 4%/. Prima dată s-a întâmplat în 2001, după explozia bulei Internet.

Cu toate acestea, 4 miliarde de persoane din lume vorbesc astăzi, trimit mesaje sau se conectează la Internet printr-un dispozitiv mobil, în timp ce 2,7 miliarde de persoane /majoritatea din țările în curs de dezvoltare/ sunt încă lipsite de celular. Prin urmare, există încă șanse de creștere, notează ziarul italian La Stampa, într-o corespondență de la Barcellona. Mai mult, convergența Web, poștă electronică, TV și celulare este încă în întregime de realizat. Operatorii de telecomunicații europeni au temperat însă speranțele producătorilor de celulare pentru rețelele wireless super-rapide de 4G, așa-numitele "LTE" /Long Term Evolution/ - care vor permite adevărata integrare cu Internetul, deoarece trebuie încă să recupereze costurile pentru licențele actualului 3G. Problema se va pune din nou în 2012. Cu începere de anul acesta, toți propun e-mail și Web cu aplicații "mobile": social network, hărți, motoare de căutare, foto și video de înaltă definiție, deoarece este sigur că te poți conecta întotdeauna de peste tot.

"Credem că toate celularele vor deveni smart", cu alte cuvinte inteligente, a declarat Mike Lazaridis, fondatorul Research in Motion, care produce BlackBerry. "Odată era numit telefon portabil, astăzi este un computer mobil care va aduce o mai mare putere de calcul și memorie, o grafică mai bună, conectivitate și definiție a imaginilor", a explicat Kai Oistamo de la Nokia. Convergența înseamnă și faptul că la târgul de la Barcellona nu au participat numai companiile de tehnologie, ci și întreaga industrie digitală, de la Steve Ballmer de la Microsoft, care a pronunțat discursul de deschidere, la Franco Bernabe de la Telecom Italia, care a făcut bilanțul privind banda largă, la actorul Kevin Spacey care premiat cele mai bune filme "scurte" pentru celulare și la muzicianul de la Black Eyed Peas, Will i. Am.Android, alternativa "open source" la sistemele operative Symbian (Nokia & asociații) și Windows Mobile /Microsoft a prezentat ultima versiune 6.5/ anunțată anticipat anul trecut de Google, nu mai este numai un prototip.

Marele absent, dar supercitat, a fost Apple cu al său iPhone și "App Store", care produce software dezvoltat ad hoc. În standuri a fost o cursă privind cine expune "touch screen-ul" cel mai frumos și o cursă generală privind cine se dovedește cel mai sensibil la mediu, expunând baterii solare reîncărcabile, packaging ecologice cu hârtie reciclată și cerneală pe bază de soia biodegradabilă și anunțând totodată planuri pentru casarea vechilor celulare. La Barcellona, producătorii și operatorii au semnat un acord care prevede realizarea încărcătorului universal până în 2012, așa cum a cerut Comisia Europeană, care va reduce cu 50% consumul de energie, pe lângă faptul că va limita poluarea provocată de eliminarea vechilor încărcătoare de marcă diferită.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU