Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3194Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Din cauza crizei


Mafia niponă "Yakuza" apelează la asistența statului

Criza financiară și economică nu ocolește pe nimeni, nici mafia. În Japonia, care se confruntă cu datorii publice de 130% din PIB, gangsterii din Yacuza s-au așezat la coadă pentru a primi ajutoare de la stat, de la cele de șomaj până la la pensiile de invaliditate. Mafia a fost îngenuncheată, nu mai poate cere taxe de protecție. "Oyabun" /boss-ii Yakuza/ au fost siliți să-și concedieze o mare parte dintre soldați.
Odată cu criza au dispărut concesionările de ­contracte, camăta nu mai rentează ca altădată iar taxa de protecție s-a prăbușit vertiginos. Yacuza are 90.000 de subordonați cu vestă antiglonț și mitralieră, care poate că sunt un batalion neînsemnat comparativ cu Cosa Nostra, dar totuși reprezintă o armată de întreținut. Potrivit ziarului japonez Yomuri, citat de La Stampa, cel puțin din martie 2006 datează practica asistenței. În prezent, ministrul sănătății și asistenței sociale a interzis orice plată către membrii mafiei locale și a încercat chiar să obțină unele recuperări de sume.

Din cele 400 de milioane de yeni deja vărsați numai o mică parte a fost recuperată, 15 milioane, acolo unde funcționarii au eliberat documente pentru a demonstra că cererile proveneau de la mafie. Restul a sfârșit la rubrica ­asistență socială egală pentru toți. Potrivit Yomuri, cifra ar fi chiar mai mare decât cea atestată de ministru și ar urca la 500 de milioane de yeni. Jake Adelstein, expert în lumea interlopă niponă, susține că "este foarte ușor pentru mafioți să demonstreze că au drept la asistență, fiind suficient să declare că nu au niciun fel de venit și nu plătesc impozite". Mulți "oyabun" sunt evazioniști fiscali. În alte cazuri, numai pentru a beneficia de asistență din partea statului, unii capi au scris scrisori în care se spunea că au fost expulzați din organizație, deoarece și în acest caz statul este obligat să ajute un fost criminal.

Când te gândești că Yakuza înseamnă literalmente "bun de nimic" Pentru a răsturna blestemul numelui lor, "lorzii" mafiei nipone au escaladat un ­imperiu. Acum nu numai că reprezintă o armată de 90.000 de oameni răspândiți mai ales în Japonia, dar și în SUA, America de Sud, Europa, Filipine și Australia. Până de curând aveau chiar o cifră de afaceri estimată la aproape 1.500 de miliarde de yeni /circa 11 miliarde de euro/. S-au evaporat în urma cutremurului economic care a lovit băncile din Tokio și încrengătura lor perversă cu mafia japoneză. Țara Soarelui Răsare a devenit atât de riscantă pentru creditori încât a fost declasată de Moody's și Standard and Poor's la aceeași categorie cu Slovacia și a fost definită de Far Eastern Economic Review, "Italia Asiei" din cauza datoriei sale publice imense.
Pentru mafie nu ar fi o problemă. Mai mult, la începutul crizei lucrurile mergeau chiar mai bine. Și-au transferat afacerile și înșelătoriile în străinătate, ­extinzându-și câștigurile. Astăzi, însă, în oricare parte te îndrepți, e întuneric total. La început, guvernul închidea un ochi. În Japonia nu există nici măcar delictul de asociere în scopul delincvenței. yakuza își au cu toții cartea lor de vizită bună, cu numele clanului căruia îi aparțin și gradul ierarhic pe care îl au, exact ca și cum ar fi angajați sau funcționari într-o corporație. Se ­deplasează întotdeauna cu mașini mari și sunt mereu foarte eleganți, la costum și cravată, cu inele scumpe pe degete, servietă din piele de crocodil și acele maniere a la Al Capone și demne puțin de vechii samurai. Sub haine sunt plini de tatuaje iar corpul lor este o adevărată operă de artă. Când mor li se jupoaie pielea, care este tratată, uscată și apoi expusă la Muzeul Tatuajelor.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU