Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3192Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Ce se va întâmpla dacă "Unchiul Sam" îți va prelua banca?

Ultimul val de probleme ce a lovit sectorul bancar a stârnit îngrijorarea investitorilor privind faptul că guvernul SUA va naționaliza instituțiile grav afectate, cum ar fi Bank of America Corp. și Citigroup, scrie Wall Street Journal.

Un asemenea pas dramatic ar putea ajuta unii clienți ai băncilor să ia mai ușor un împrumut. În același timp, clienții care dețin conturi de depozit vor fi în continuare protejați de asigurările federale, așa cum sunt și în ziua de azi. Cu toate acestea, consumatorii ar putea fi martorii închiderii mai multor sucursale ale băncilor, ai unei accentuate standardizări în rândul produselor bancare și ai unei scăderi a calității serviciilor pentru clienți. De asemenea, mulți dintre acționari vor fi înlăturați în cazul unei naționalizări a băncilor. În contextul tuturor problemelor de care se lovesc băncile în ziua de azi, se ridică o serie de întrebări esențiale cu privire la prăbușirea băncilor și la impactul posibilei naționalizări a lor.
Ce înseamnă 'naționalizarea băncilor'? O bancă naționalizată se află în proprietatea guvernului și este condusă de el. Șocul crizei creditului din toamna trecută a determinat oficialii să seminaționalizeze sectorul bancar; aproape 314 instituții au cedat deja o parte din acțiunile lor Trezoreriei Naționale, în schimbul unor fonduri guvernamentale TARP /Programul pentru Salvarea Activelor Riscante/ în valoare de 350 miliarde de dolari. Guvernul ar putea face acum pasul următor, luând cu totul în proprietate unele bănci, aflate în situații deosebit de dificile.

De ce ar fi necesară naționalizarea băncilor? Aceasta are rost doar dacă băncile sunt în pericolul de a ajunge la faliment. În țările occidentale naționalizarea este folosită de cele mai multe ori ca metodă de urgență pentru salvarea băncilor în perioadele dificile. Ea este de obicei ­utilizată pentru împrumuturile către afacerile mici și mijlocii, dar și pentru a restructura împrumuturile împovărătoare pentru consumatori.
A funcționat naționalizarea în alte situații? Naționalizarea băncilor are un trecut divers. Statul suedez și-a preluat băncile, le-a pus pe picioare și
le-a privatizat din nou. Franța și-a naționalizat sectorul bancar, l-a privatizat din nou iar acum el ar putea fi din nou aproape de a fi naționalizat. În SUA, guvernul a preluat sute de instituții în timpul crizei împrumuturilor și economiilor, de acum două decenii. Activele riscante au fost vândute cu ­agresivitate, iar experimentul este acum considerat un succes.

Ce înseamnă pentru clienți o preluare a băncii de către guvern? În primul rând, asigurările federale vor fi valabile, ca și acum. Totodată, băncile vor putea, probabil, să ofere mai multe împrumuturi și să pună capăt executărilor silite, însă ar putea oferi mai puține produse noi. În al treilea rând, băncile își vor reduce, probabil, numărul sucursalelor active și vor scădea nivelul serviciilor pentru clienți.
Proprietarii de case care vor fi clienți ai băncilor naționalizate vor avea de câștigat de pe urma faptului că guvernul va opri, probabil, procedurile de executare silită, respectiv de ridicare a dreptului de răscumpărare a caselor, explică Greg McBride, analist financiar pentru site-ul de specialitate Bankrate.com. 'Unchiul Sam nu va da pe nimeni afară din casă', spune el. Băncile aflate în ­proprietatea guvernului ar putea oferi cărți de credit cu o rată mică a dobânzii, ce ar fi atractive pentru clienții mai puțin de încredere în ceea ce privește creditul, care de cele mai multe ori se folosesc de carduri pentru împrumuturi.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU