Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3191Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Europa va avea un mai pronunțat control direct asupra băncilor

După o primă rundă de costisitoare planuri de salvare a băncilor și de programe de stimulare ce au eșuat, guvernele europene fac acum demersuri mai hotărâte pentru a prelua controlul asupra băncilor și politicilor de creditare, scrie cotidianul The International Herald Tribune.
În condițiile în care una dintre băncile sale de seamă se confruntă cu pierderi în valoare de 28 de miliarde de lire sterline /40,6 miliarde de dolari/, Marea Britanie a anunțat luni detaliile noului său plan, în valoare de 100 miliarde de lire sterline, menit să ajute băncile să-și limiteze pierderile și să repună în funcțiune fluxul creditelor, în contextul în care situația economică este tot mai dificilă. Guvernul britanic a declarat că băncile care au ­profitat de actualul sistem vor fi nevoite să semneze contracte prin care sunt obligate să ofere mai multe împrumuturi consumatorilor și companiilor care fac afaceri.
În Europa există și alte asemenea planuri ce sunt acum puse la punct. Președintele francez, Nicolas Sarkozy, și ministrul său de finanțe, Christine Lagarde, se vor întâlni marți seara cu bancherii francezi pentru a-i presa în direcția unor împrumuturi mai mari pentru companiile franceze.

Guvernele și instituțiile financiare de pe întregul glob au început să recunoască faptul că măsurile în valoare de trilioane de dolari, luate în toamnă, nu au fost suficiente pentru a contracara valul de credite nerealiste care sufocă sistemul bancar. În momentul de față există posibilitatea ca problemele să se agraveze, întrucât criza economică se accentuează.
Comisia Europeană a avertizat luni că UE se confruntă cu o 'recesiune profundă și prelungită'. Potrivit previziunilor Comisiei, economia UE va scădea cu 1,8 la sută, în 2009, urmând să fie pierdute 3,5 milioane de locuri de muncă în întreaga Uniune. Membri de seamă ai viitoarei administrații Barack Obama au declarat deja că doresc să se concentreze asupra deblocării de credite în SUA, inclusiv prin cumpărarea activelor riscante, într-o manieră ce amintește de planul inițial pentru Programul de Salvare a Activelor Riscante, care a fost finanțat cu 700 miliarde de dolari.

În același timp, noile seturi de măsuri ar permite Băncii Angliei să cumpere 'active de înaltă calitate', în valoare de până la 50 de miliarde de lire, de la instituții financiare. Astfel, politica monetară a Băncii centrale ar dobândi mai multe instrumente după ce și-a redus la începutul lunii ianuarie rata de referință a dobânzii la 1,5 la sută  cel mai scăzut nivel dintr-o istorie de secole. Valoarea acțiunilor băncilor europene a scăzut brusc luni, din cauza temerilor că viitorul ar putea rezerva mai multe dificultăți. Săptămâna trecută, guvernul irlandez a naționalizat Banca Anglo-irlandeză.
Joaquín Almunia, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, a declarat la Bruxelles că riscul de neîndeplinire a obligațiilor financiare, deși există atât în sectoarele private cât și publice, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, precizând că în cazul țărilor din zona euro riscurile nu sunt mari sau semnificative.
Președintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a recunoscut luni, la Paris, faptul că anul 2009 'va fi unul foarte dificil'. Însă a precizat că este posibil ca acum investitorii să fie prea pesimiști în ceea ce privește viitorul. 'După ce au subestimat considerabil riscurile reale din 2008 și 2009', a explicat Trichet , 'ar fi acum o greșeală la fel de gravă din partea protagoniștilor din sectorul privat să supraestimeze riscurile viitoare'.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU