Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3153Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

O dinastie în așteptare:


Cine va conduce Coreea de Nord?

Liderul nord coreean Kim Jong Il e dat dispărut. În pofida fotografiilor făcute publice ce-l înfățișează pe 'Iubitul conducător', potrivit zvonurilor ce împânzesc națiunea sa flămândă el nu mai poate guverna țara. Să fie acesta sfârșitul regimului, sau va fi puterea preluată de una dintre rudele sale?, se întreabă Der Spiegel.
În capitala nord-coreeană Phenian, anul 2008 este numit Juche 97, în baza unui sistem care începe cu data nașterii fondatorului țării, Kim Ir Sen, care s-a născut la 15 aprilie 1912. Deși cel care a fost ridicat aproape la rangul de zeu, a murit acum 14 ani, el continuă să conducă țara drept președinte etern. Reședința sa oficială este acum într-un mausoleu, din care veghează asupra națiunii. Trenurile nu mai opresc de multă vreme în stația de metrou de sub clădirea albă.
Kim Jong Il, în vârstă de 66 de ani, fiul liderului decedat, se ocupă de aspectele de zi cu zi ale guvernării. Moștenitorul pare să fie mulțumit de statutul său de director al comisiei militare și de secretar-general al Partidului Muncitoresc. El le permite celor aproximativ 23 de milioane de supuși să i se adreseze cu apelativul de 'Iubit conducător'.

Împărțirea sarcinilor a fost făcută cu o relativă eficiență. Din acest punct de vedere, în Coreea de Nord funcționează o familie dictatorială în care tatăl i-a oferit fiului legitimitate. Kim jr și-a întărit puterea profitând de mitul tatălui său. El și-a apărat poporul înfometat de lumea ostilă din afara granițelor (cei din dinastia Kim s-au considerat întotdeauna înconjurați de nenumărați inamici), amenințând cu atacuri nucleare asupra societății capitaliste din Coreea de Sud și, mai ales, asupra SUA. La 9 septembrie, liderul a lipsit de la o ceremonie ce marca cea de a 60-a aniversare a țării - fără îndoială era obligatorie apariția sa. De atunci, Kim a apărut doar în fotografii, inclusiv în câteva făcute publice săptămâna aceasta, ca dovadă a faptului că este încă în viață. Unele dintre poze, însă, arătă ca și cum ar fi fost modificate iar imaginea lui ar fi fost introdusă ulterior. Coreeni din nord și din sud, ca și oamenii de pe întregul glob, s-au gândit la posibilele consecințe ale unei boli grave a liderului sau chiar ale morții sale.

Zvonurile legate de Kim prind un avânt din ce în ce mai mare. În Coreea de Sud, mass-media au afirmat că liderul a suferit un atac de cord și că este parțial paralizat, însă că poate în continuare să se spele pe dinți. La Tokyo, premierul japonez Taro Aso, citând surse din serviciile secrete japoneze, a declarat că deși Kim nu se simte bine, el rămâne la conducerea țării. La Beijing, reporterii au vorbit despre un neurochirurg francez care se presupune că ar fi călătorit la Phenian pentru a-l trata pe Kim, însă doctorul a negat aceste zvonuri.
Regimul de la Phenian a reacționat cu nervozitate față de avalanșa de zvonuri de peste hotare, publicând la intervale relativ scurte de timp fotografii cu liderul. Într-una dintre poze, Kim este înfățișat vizitând o unitate militară, îmbrăcat cu o haină gri și purtând enormii săi ochelari de soare. O altă fotografie îl prezintă urmărind un meci de fotbal dintre două echipe sportive ale armatei.
În loc să înlăture îndoielile, acțiunile Phenianului nu au făcut altceva decât să intensifice zvonurile depre boala persistentă a marelui absent.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU