Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3143Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Interesul financiar primează în relațiile dintre Ungaria și Slovacia

Oamenii care citesc sau ascultă știrile zilnice din Ungaria și din Slovacia, mai devreme sau mai târziu ajung să-și formeze o imagine fantasmagorică despre slovacul care-i bate pe maghiari și ungurul care arde steagul slovac, precum și despre relațiile dintre Ungaria și Slovacia. Din păcate, politicienii celor două state au luat-o pe căi periculoase, care nu sunt cele adevărate și bune, se arată într-un comentariu apărut în ziarul ungar Nepszabadsag.

De când cele două țări au fost primite ca membre ale Uniunii Europene, rolul Slovaciei a crescut mult în economia externă a Ungariei. În anul 2007, schimbul de mărfuri dintre cele două state a crescut a crescut considerabil, depășind cinci miliarde de euro. În exportul Ungariei, țara vecină din nord ocupă locul patru, după state ca Germania, Franța și Italia. Dar și în privința importului în Ungaria doar nouă puteri economice importante se află în fața Slovaciei. Nu este fără importanță faptul că în comerțul bilateral s-a acumulat și se acumulează un important excedent, ceea ce acum, în lumea aflată în plină recesiune nu poate fi indiferent deloc celor două țări, subliniază comentatorul. Mai ales dacă ținem seama că pe Slovacia, care anul acesta a avut o creștere economică de 7 la sută, iar la anul se estimează creșterea la 4 la sută, se poate conta în continuare, spre deosebire de alte piețe de export. Trebuie să mai înțeleagă cei din Ungaria că Slovacia este un tărâm deosebit de important pentru exportul de capital ungar. În acest domeniu sunt la fel de interesate atât întreprinderile multinaționale din Ungaria, cât și firmele aflate în mâna unor proprietari ungari. Profiturile provenite din acest domeniu reprezintă miliarde de euro. Iar dacă ținem seama și de importul de forță de muncă din Slovacia, care nu este format doar din vorbitori de limba maghiară, din toate acestea reiese că Slovacia reprezintă ținta cea mai importantă a expansiunii economice ungare, dar și faptul că din această conjunctură are de câștigat și populația Ungariei.

Populația din Ungaria mai are de câștigat chiar și prin eliminarea unor taxe și impozite. Mulți din țară profită de faptul că în cadrul UE este posibil și legal să-ți înregistreze firmele și automobilele în alte țări membre, unde impozitele și taxele sunt mai mici. Contează pentru cetățenii din Ungaria faptul că cei din Slovacia au descoperit în mod mai ingenios formele de atragere a capitalului și a impozitelor mai mici, care în Ungaria nu există, cel puțin deocamdată.
Astfel privind lucrurile, ungurii poate sunt invidioși pe slovaci, dar profită de situație. În plus, nu s-a auzit despre niciun caz în care vecinii slovaci să fi refuzat unor oameni de afaceri din Ungaria, pe motive etnice, dreptul de a înființa firme și de a beneficia de impozite și asigurări mai avantajoase în acea țară. În aceste domenii nu se poate întâlni nici naționalism slovac, nici naționalism ungar. Poate că nu își agreează reciproc simbolurile naționale, dar își iubesc reciproc cu mult mai mult banii, scrie în încheiere comentatorul ziarului Nepszabadsag.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU