Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3075Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Putin acuză SUA că a provocat războiul din Georgia

Vladimir Putin îl acuză pe presedintele Bush că a orchestrat războiul din Georgia, într-o tentativă de a-l aduce pe John McCain la Casa Albă, scrie The Times.  În cea mai virulentă critică de la izbucnirea crizei din Oseția de Sud, premierul rus a declarat că Statele Unite au provocat conflictul, pentru a-l ajuta în cursa pentru președenție pe candidatul republican, unul dintre criticii deschiși ai Kremlinului.  "Nu este vorba doar despre faptul că partea americană nu-i poate împiedica pe liderii georgieni să comită acte criminale. Partea americană, de fapt, a dotat și antrenat armata georgiană" a declarat Putin.  "De ce să cheltuim ani de negocieri dificile și să căutăm compromisuri complicate la conflictele etnice? Este mai usor să înarmăm una dintre părți, și să o împingem să ucidă cealaltă parte, și treaba a fost facută", a declarat Putin.
"Se intensifică suspiciunea că cineva din Statele Unite a creat special acest conflict, cu scopul de a face situația mult mai tensionată și a crea un avantaj în cursa, pentru unul dintre candidații care luptă la postul de președinte", a spus premierul rus.
În plus, șeful guvernului rus a declarat că oficialii Apărării i-ar fi transmis că americanii au operat în zona de conflict din Georgia, în cursul confruntărilor. Potrivit The Times, Putin ridică tensiunile cu Statele Unite la un nou nivel, cu doar cîteva zile înainte de vizita în Georgia a lui Dick Cheney, vice-președintele american care va merge să arate sprijinul Washingtonului pentru liderul pro-occidental Mihail Saakașhvili. Nava militară americană Dallas a ancorat în portul Batumi, controlat de Georgia, evitînd o confruntare cu Rusia, care a preluat controlul portului învecinat, Poti, scrie Financial Times.

Decizia SUA de redirecționare a vasului american subliniază preocuparea Washingtonului de a evita o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Ambasada SUA de la Tbilisi informase anterior că vasul Dallas are ca punct final portul Poti de la Marea Neagră, pentru transportul de ajutoare umanitare, ca răspuns la solicitarea Georgiei. Președintele rus Dmitri Medvedev a susținut că navele SUA încearcă să aducă arme în Georgia. Casa Alba neagă asemenea acuzații ca fiind "ridicole".Potrivit analiștilor, Rusia și-a trimis nave de război în Abhazia. Navele americane și-au conturat prezența în Marea Neagră și au furnizat ajutoare Georgiei. Experții cred însă că secretarul american al apărării, Robert Gates, a încercat să minimalizeze riscul unei confruntări.

"E o politica inteligentă alegerea unei misiuni umanitare conduse de militari", a spus Cliff Kupchan de la Eurasia Group, care a adăugat: "Dată fiind atitudinea constant agresivă a acestei administrații cu privire la protejarea influenței americane, trebuie să ne întrebam cît le va permite rușilor să dicteze ce port georgian să utilizeze''.Pe de alta parte, scrie Financial Times, un înalt oficial de la Bruxelles a adăugat că afirmațiile Rusiei că în Marea Neagră sunt 10 vase NATO induce in eroare. El a adăugat că sunt patru vase NATO într-o "desfășurare pre-planificată" în Marea Neagră, "care fac exerciții în porturi, împreună cu forțele române și bulgare". El a spus că alte vase din Marea Neagră sunt probabil sub comanda națională a unor state
membre ale NATO, cum ar fi Bulgaria si România, fiind permanent desfășurate în regiune.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU