Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3072Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

O carte despre modificările petrecute în societăţile est-europene


Drumul de la Marx la societatea consumistă

Au trecut aproape 20 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est. Ce s-a întâmplat în aceşti ani, în procesul de normalizare care a redat o posibilă nouă vitalitate capitalelor din Europa de Est? Care este situaţia la Belgrad, Bucureşti, Sofia, Tirana, Varşovia, oraşe în care Occidentul gândeşte încă într-o dimensiune cenuşie, dacă nu de-a dreptul de degradare, printre edificii în stil social-comunist şi periferii unde nu se poate trăi?

Avem cinci oraşe, cinci state legate de un trecut comun, dar numai acum capitalele din Balcani şi din Europa de Est au început să iasă din izolarea în care au fost cantonate de regimurile comuniste, notează ziarul Avvenire. Este vorba de o deschidere care trece mai ales prin noile generaţii, acelea care prin creativitatea lor şi posibilitatea de a gândi într-un mod nou readuc în centrul scenei europene capitalele în care trăiesc, muncesc şi se exprimă, datorită unor iniţiative şi producţii în domeniul muzical, artistic, cultural. Aceste date rezultă din călătoria efectuată de doi jurnalişti, Flavia Capitani şi Emanuele Coen, care o povestesc în cartea "A Est" /La Est - Editura Einaudi, 162 de pagini/. Autorii subliniază cum trecutul comunist este numai o simplă amintire şi cât de puternice sunt indiciile dorinţei de a ieşi de după Cortina de fier a dezolării trecutului. Cei doi
jurnalişti scriu: "Astăzi găseşti ciocanul şi secera numai pe insignele vândute în chioşcurile pentru turişti iar simbolurile regimului trecut devin locuri de divertisment. Culoarea dominantă nu este cenuşiul ci verdele parcurilor tot timpul pline de viaţă. Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte este numai o palidă amintire. După apusul soarelui se dezlănţuie adevărata viaţă de noapte animată în restaurante şi localuri". Toate acestea prezintă însă un risc: "Tsunami consumismului riscă să tragă după sine capitalele României, Bulgariei, Poloniei, Serbiei şi Albaniei". Este neîndoielnic faptul că în prezent, chiar cunoscând problemele inevitabile care afectează oraşele occidentale, se respiră o dimensiune nouă, cum este aceea a Varşoviei în măsură să folosească moştenirea creativă a Berlinului, sau cea a Sofiei care vede în turism cuvântul-cheie ce ar putea proiecta oraşul şi ţara în viitor. Dar cum stă Bucureştiul? La fel ca întreaga Românie este "locul paradoxurilor", un oraş unde "directorul general al unui ziar îşi poate permite cu greu un apartament de 50 de metri pătraţi în oribilele 'blocuri' de la periferie" şi unde "un profesor universitar câştigă 500 de euro pe lună, cu alte cuvinte preţul a trei cine în unul din cele mai bune restaurante ale oraşului", precizează autorii cărţii. Flavia Capitani şi Emanuele Cohen ne informează însă despre renaşterea culturală a Bucureştiului, furnizează adresele corecte, nu au teze de susţinut, ci numai obiectivul de a documenta sensul unei schimbări. "O vizită la Bucureşti te constrânge la a fi surprins continuu: pleci cu ideea de a te găsi în faţa unui şir lung de edificii ca nişte cazărmi cenuşii şi descoperi o metropolă foarte verde şi elegantă cu o arhitectură tipică secolului al XIX-lea".
Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU