Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3064Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Aşa vede cartelul media occidentale ceea ce nu-i convine


Ahmadinejad, trei ani împotriva lumii

'Azi începe o nouă eră'. Acestea au fost cuvintele unui pe atunci necunoscut Mahmud Ahmadinejad, care a învins covârşitor în a doua rundă a alegerilor prezidenţiale de la care săptămâna aceasta se împlinesc trei ani.
Victoria finală, deşi umbrită de acuzaţiile de fraudă electorală din primul tur ce implică şase milioane de voturi, a avut drept merit faptul de a-l fi înlăturat de la urne pe Hashemi Rafsanjani, fost preşedinte al ţării şi un cleric cu mare pondere în viaţa politică şi economică a naţiunii, notează ziarul ABC.
Ahmadinejad a obţiunut 17,2 milioane de voturi (62 la sută), faţă de 10 milioane pentru rivalul său (36 la sută, graţie mobilizării vechilor tovarăşi paramilitari ai miliţiei Basij, braţul armat al revoluţiei islamice din 1979, şi al Gardienilor Revoluţiei. Licenţiat în Inginerie, profesor la universitatea din Elm-o-Sanat şi primar al Teheranului timp de doi ani, acest fiu de fierar născut la Aradan, localitate agricolă situată la o sută de
kilometri distanţă de capitală, s-a autoproclamat 'ales al săracilor' şi a ajuns la preşedinţia ţării pentru 'a construi o societate islamică exemplară, dezvoltată şi puternică'. La 13 septembrie 2005 şi-a făcut remarcată prezenţa pe plan internaţional cu prilejul celei de-a 60 Adunări Generale a Naţiunilor Unite. În faţa liderilor mondiali, succesorul reformistului Khatami, a anunţat că mandatul său va fi de tranziţie până la 'venirea fiinţei umane perfecte, urmaş al profeţilor şi al oamenilor cucernici' drept aluzie la cel de-al 12-lea imam, Mahdi, dispărut în oraşul irakian Samarra în anul 874. Deşi nu a atins impactul mediatic al ultimei sale prezenţe la Naţiunile Unite, când a fost invitat la Universitatea din Columbia şi a declarat că în 'Iran nu există homosexuali', această primă vizită în străinătate a arătat lumii cine este noul preşedinte iranian.
La întoarcerea în Teheran, noul preşedinte a lăsat din nou comunitatea internaţională cu gura deschisă declarând că 'Israelul trebuie şters de pe hartă'. O frază scoasă dintr-un vechi discurs al imamului Khomeiny pe care mai târziu o va completa cu alte afirmaţii, precum 'ar trebui reinstalat statul Israel în Europa', sau calificarea Holocaustului drept 'un mit'. Ulterior el a organizat o Conferinţă la Teheran pentru a încerca să argumenteze această teorie.

Dincolo de aceste declaraţii controversate, programul său nuclear a devenit piatra de hotar a politicii sale. Imediat ajuns la putere, Ahmadinejad a resuscitat programul nuclear iranian, care era de şapte luni suspendat de anteriorul guvern islamist. De-a lungul acestor ani, liderul fundamentalist a reuşit să aducă Iranul în clubul puterilor atomice, o intrare care - cu trecerea lunilor - ar putea aduce acest dosar în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi impunerea a trei runde de sancţiuni.
Fostul primar, totuşi, a pledat întotdeauna pentru dreptul de a deţine 'o energie atomică în scopuri civile' şi s-a ţinut mereu ferm şi cu pumnul ridicat,
refuzând să pună suspendarea programului iranian pe masa de negocieri.

Următoarele alegeri sunt prevăzute pentru prima jumătate a anului 2009. Reformiştii sunt acum practic şterşi de pe hartă, în timp ce conservatorii sunt împărţiţi între susţinători şi adversari ai preşedintelui, ce par tot mai numeroşi pe măsură ce creşte criza economică. Ahmadinejad ţine însă aproape bazele miliţiei paramilitare Basij şi ale Gardienilor Revoluţiei făcând posibilă realegerea sa după trei ani de guvern ultraconservator, care a zădărnicit orice tentativă de deschidere promovată de Khatami.
Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU