Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2925Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Numai nevastă de președinte "cu trabuc" să nu fii


Greșelile lui Hillary

Hillary Rodham Clinton a crezut, asemeni fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani, din tabăra republicană, că drumul ei spre nominalizarea prezidențială din vara aceasta a partidului va fi o plimbare triumfală. Numele ei era cel mai cunoscut în țară între aspiranții democrați. Toate sondajele până la supertuesday din 5 februarie îi preziceau victoria cu o marjă amplă, chiar dacă dezbaterile prealabile fuseseră mai puțin convingătoare decât se sperase. Și, pe de altă parte, dacă ceva mergea rău, lânga ea se afla soțul și fostul președinte Bill, pentru a o sprijini. Doi la prețul unuia singur, anunța echipa sa electorală, într-o frază folosită deja în campania prezidențială din 1992, încheiată cu triumful lui Bill Clinton asupra lui George Bush tatăl, notează Carlos Mendo, în editorialul său publicat de ziarul El Pais.

Însă după înfrângerea umilitoare din South Carolina, senatoarea de New York a decis, ca și Giuliani în Florida, să-și concentreze eforturile asupra statelor cu cel mai mare număr de delegați, în încercarea disperată de a se detașa de rivalul său. O strategie care poate funcționa la republicani, care aplică principiul majoritar de a acorda în bloc toți delegații statului candidatului cu cel mai mare număr de voturi. Dar niciodată la democrați, pentru care din 1972, există un complicat sistem de repartizare proporțională a delegaților, conform numărului de voturi obținut de fiecare aspirant. În marțea de 5 februarie, Clinton a câștigat într-adevăr în California, New York și New Jersey, cele trei mari state aflațe în cursă, dar nu s-a putut detașa de Barack Obama, care, nu numai că a triumfat asupra lui Hillary, dar a și întrecut-o la toate alegerile succesive.

O altă greșeală a lui Hillary a fost rolul excesiv asumat de soțul său, ale cărui intervenții publice au stârnit nemulțumirea unor ample sectoare ale Partidului Democrata, mai ales ale comunității afro-americane care, până acum, îl consideraseră pe Bill Clinton, primul președinte negru al SUA. Descalificările la adresa lui Obama, din partea unui Bill Clinton vizibil iritat de victoriile acestuia asupra soției și intervențiile sale excesive au dăunat unuia din aspectele cele mai atractive ale nominalizării lui Hillary. Figurii sale de prima doamnă care aspiră să ajungă la Casa Albă prin propriile-i forțe. Singurul lucru sigur este că, exceptând cazul unui acord între cei doi aspiranți, Partidul Democrat va ajunge din nou dezbinat la Convenția națională din 25-28 august de la Denver. Și nu este un lucru bun pentru democrați, pentru că istoria alegerilor prezidențiale americane arată că atunci când democrații sunt dezbinați la convenție, triumful în alegeri revine republicanilor. (Richard Nixon împotriva lui Hubert Humphrey, în 1968; Nixon în fața lui George McGovern, în 1972 și Ronald împotriva lui Jimmy Carter, în 1980).

Deocamdată situația este confuză iar rezultatul nominalizării democraților impredictibil, deși vântul pare să sufle în favoarea lui Obama. În orice caz, ambii candidați au început să-i curteze fățiș pe așa-numiții superdelegați, care în număr de 796, sunt cei care vor decide vara aceasta la Denver, numele candidatului la președinție. Grupul, ai cărui membri au libertate absolută de vot, este format din deputați și senatori democrați din Congres, guvernatori statali ai partidului și din aleși ai fiecărui stat. Creat în 1982 pentru a pune capăt războaielor fratricide din convențiile anterioare, raliind aristocrația partidului la procesul de nominalizare, votul său a fost decisiv în 1984, prin desemnarea lui Walter Mondale. Între timp, republicanul John McCain face mătănii pentru ca rivalul său din noiembrie să fie fosta primă doamnă, având în vedere că toate sondajele îi acordă un lejer avantaj asupra lui Hillary. Avantaj care trece de partea lui Obama, dacă acesta va fi candidatul democraților.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU