Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Nu știm ce ne va aduce anul 2008, câte nenorociri și războaie locale, dar motive de râs nu prea avem


Cinci evenimente care au brăzdat cerul anului 2007

Chiar dacă anul 2007 nu a fost marcat de evenimente cum ar fi căderea zidului Berlinului sau atacurile asupra World Trade Center din New York, ne putem considera norocoși. Dar, deseori, și evenimentele de mai mică anvergură pot schimba fața lumii scrie publicația britanică Financial Times, care alege cinci evenimente geopolitice semnificative, pe plan mondial, pentru anul care a trecut. Ianuarie: SUA decid suplimentarea trupelor în Irak. Deși este prea devreme pentru a vedea consecințele acestui gest, decizia a demonstrat că Bush s-a hotărât să respingă raportul comisiei Baker, considerat de aproape toată lumea drept strategia de retragere a SUA din Irak. Până la sfârșitul anului, scăderea violențelor din Irak i-a câștigat de partea președintelui și pe unii din scepticii suplimentării. În acest context, chiar și candidații democrați la prezidențiale refuză să promită că trupele americane se vor retrage complet din Irak până în 2013. Suplimentarea a arătat că America se află în Irak pe termen lung.

Februarie: discursul de la Munchen al președintelui rus Vladimir Putin, în care liderul de la Moscova a semnalat noua stare de spirit din politica externă a țării sale printr-o luare de poziție extrem de agresivă în care a acuzat America pentru aproape orice folosire abuzivă a forței …care azvârle lumea într-un abis de conflicte. Discursul lui Putin a deschis un an în care Rusia a fost extrem de vehementă în toate problemele abordate, de la scutul anti-rachetă și situația din Kosovo, la controlul armamentului și politica energetică. Prețurile mari la petrol și creșterea economică internă au alimentat încrederea de sine a guvernului. Tonului din ce în ce mai vehement pe plan extern i-a corespuns o guvernare din ce în ce mai autoritară pe plan intern. Rusia crede că s-a întors pe scena lumii și vrea ca lumea să cunoască acest lucru.

August: criza din sectorul american al creditelor ipotecare. Apărută în timpul verii și resimțită până în momentul de față, criza, care a presupus colapsul titlurilor financiare garantate cu ipoteci cu grad de risc ridicat (subprime) și a generat pierderi masive pentru instituțiile de credit din lumea întreagă, nu ar mai trebui să figureze printre cele mai importante cinci evenimente politice ale anului dacă s-ar dovedi o simplă problemă financiară. Cu toate acestea, capacitatea consumatorilor americani de a continua să cumpere a fost fundamentală pentru felul în care a arătat economia mondială în ultimii ani. Dacă colapsul acestor subprime va opri acest lucru, iar aceasta va duce în mod indirect la scăderi suplimentare ale valorii dolarului, criza va avea consecințe la nivel global. Relațiile americano-chineze se vor deteriora iar economia europeană va fi supusă presiunilor, la fel și întregul sistem de comerț global.

Noiembrie: PetroChina devine cea mai valoroasă companie pe plan mondial, în condițiile în care doar 2,2 la sută din companie a fost tranzacționată la Bursa din Shanghai. Valoarea companiei se ridică la peste 1.000 de miliarde de dolari (o valoare dublă față de cea a gigantului american Exxon Mobil), dublă față de valoarea companiei americane Exxon Mobil. Faptul că cea mai valoroasă companie mondială este una chineză are fără îndoială o încărcătură simbolică. Nu este însă o întâmplare. Patru din primele 10 cele mai valoroase companii sunt chineze.

Noiembrie: mini-lovitura de stat a președintelui Pervez Musharraf în Pakistan. Pentru Statele Unite, Pakistanul reprezintă în momentul de față un moment dificil. Deși politica americană susține pe față promovarea democrației, combaterea terorismului și oprirea proliferării nucleare, în Pakistan Washingtonul este aliatul unui regim militar, o putere care proliferează armele de distrugere în masă și un aliat nesigur și ambiguu în războiul împotriva terorii și a talibanilor din Afghanistan. Decizia generalului Musharraf de a se agăța de putere și de a-i reține pe judecători a reprezentat o importantă sursă de stânjeneală pentru Occident și o dovadă a cât de instabil rămâne Pakistanul. Motivul pentru care America îi stă alături generalului Musharraf este că toate celelalte alternative plauzibile par mai rele.

Există vreo legătură între aceste cinci evenimente? Răspunsul este pozitiv și privește tensiunile din ce în ce mai mari resimțite de singura superputere a lumii, America. În momentul de față, SUA se află într-o situație fără ieșire, blocate într-un război demoralizator. Rusia, vechiul lor adversar, devine din ce în ce mai vehementă. China, noul rival, este în ascensiune. Pakistanul, un aliat vital, amenință să cedeze, iar economia americană trece prin momente dificile de mai mulți ani.

ROMPRES (Ana-Raluca Alecu)

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU