Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2871Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

Obezitatea - un serios motiv de îngrijorare pentru europeni

În culisele reuniunii Consiliului miniștrilor europeni ai Agriculturii și Pescuitului s-a discutat destul de aprins despre modul de viață sănătos al cetățenilor Bătrânului Continent.
Chiar și în Franța, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a proclamat-o încă în urmă cu cinci ani cea mai sănătoasă țară din Europa, obezitatea este considerată o problemă de importanță extremă, notează cotidianul rus Novâie Izvestia. În principiu, de obezitate suferă cel mai des persoane cu venituri modeste. Munca fizică istovitoare nu mai este atât de răspândită, iar pentru fitness și săli de sport astfel de persoane nu au destui bani, la fel ca și pentru o alimentație sănătoasă.
 Desigur, în Europa obezitatea nu este o problemă chiar atât de mare ca în SUA (europenii consideră că acolo la baza obezității se află consumul de produse modificate genetic). Cu toate acestea, pentru sistemul de sănătate al Uniunii Europene (UE), lupta împotriva acestei anomalii constituie una dintre priorități. Înalții funcționari europeni consideră că, din acest punct de vedere, cele mai avansate sunt Franța, Belgia și Spania.

De exemplu, în orașele belgiene Hasselt și Mouscron se derulează programul Viasano, în care sunt angrenați sute de voluntari: profesori, medici, antrenori, comercianți. Fiecare dintre ei își are propria modalitate de a acționa asupra minților, stomacurilor și mușchilor concetățenilor. Se elaborează planuri privind renunțarea totală la automobile în unele orașe belgiene mai mici (tocmai în asemenea orașe locuiesc cei mai mulți dintre europeni) ca oamenii să meargă mai mult pe jos sau pe biciclete.
Totuși, cei care poartă deja kilograme bune în plus și nu pot scăpa de ele nici cu regim alimentar, nici cu sport, fug la chirurg. Cele mai populare operații sunt în aceste orașe belgiene montarea unui inel pe stomac și reducerea dimensiunilor stomacului. De exemplu, în ultimii șase ani, în Flandra numărul unor asemenea operații a crescut cu 75 de procente. Potrivit reprezentantului agenției de asigurări La Mutualite socialiste, Patrick Galleau, din 1700 de persoane care apelează la asemenea operații, 80 la sută sunt femei. Majoritatea pacienților obezi sunt dispuși chiar să repete operația și doar 14 la sută se plâng de efecte secundare.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU