Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2860Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Vecini de pe planeta

În Europa occidentală "civilizată", oamenii învață să arunce o haină în plus pe ei


Cum să tremuri mai puțin, fără să îngheți foarte tare!

În condițiile în care costurile la petrol și gaze au crescut anul acesta cu o treime în Germania, iar luna noiembrie și iarna care vine se anunță foarte reci, singura posibilitate este să economisești la căldură fără să îngheți, crede revista germană Die Welt.

Pentru a nu avea niște surprize neplăcute atunci când vine vorba de costurile pentru încălzire este nevoie doar să urmezi câteva sfaturi simple pentru a economisi din consumul de păcură. În primul rând, locuința trebuie izolată în întregime, dat fiind că prin pereții prost izolați ai unei case se poate pierde până la 30 la sută din energia calorică. Conductele de apă caldă și acoperișurile trebuie să aibă un strat izolator iar ferestrele pot fi etanșeizate cu bandă izolatoare. În ce privește temperatura camerei, experții IWO (Institutul german pentru încălzire economică) recomandă o temperatură a aerului de 18 grade Celsius ca fiind optimă pentru căile respiratorii.

În pofida acestui fapt, temperatura camerelor depășește de cele mai multe ori această valoare, senzația de confort a oamenilor fiind astfel mai adecvată. Totuși, numai prin simpla reducere a temperaturii cu doar un grad Celsius se pot economisi până la șase la sută din costurile pentru căldură. Din acest motiv, temperatura ar trebui să fie mai mare de 18 grade Celsius doar în acele camere unde se stă mai mult. Altfel, costurile ar fi mai mici dacă se recurge mai degrabă la un pulovăr mai gros sau ciorapi de lână. Caloriferele trebuie la rândul lor lăsate neacoperite de mobilă sau stofe, pentru a putea ceda căldura lor spațiului unde se află, cel mai bine fiind să se monteze în spatele caloriferelor de pe pereții externi un strat izolator.

În timpul nopții se recomandă ca storurile sau obloanele de la ferestre să fie închise, tragerea draperiei de la ușă contribuind la reținerea căldurii. Mai ales la spălarea hainelor se poate economisi multă energie, deja existând pe piață mașini de spălat la care hainele sunt curate la temperaturi de 60 grade Celsius.

Dacă unele spații precum camera de lucru nu sunt folosite pentru mai multă vreme sau familia este plecată de acasă se pot economisi bani prin oprirea încălzirii. Un ajutor îl reprezintă în acest caz caloriferele cu termostat, la care se pot regla perioadele de reducere a temperaturii. Prin crăpăturile de la ferestre și uși pătrunde curent rece iar acest lucru se poate constata cu ajutorul unei lumânări așezate în apropiere, pâlpâitul flăcării fiind un indiciu în acest sens.

Aceste crăpături trebuie izolate cu bandă adezivă iar acest lucru este valabil și în ce privește prizele. Experții recomandă și schimbarea instalațiilor de încălzire mai vechi de 15 ani, cele noi contribuind la reduceri ale consumului de energie cu până la 40 la sută.

Iată cum Occidentul descoperă ceea ce noi am trăit în ultimul deceniu al regimului Ceaușescu...

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU