Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3385Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Societatea turcă întoarce spatele aderării la UE

'Turcii au uitat de Europa. Nu s-a întâmplat nimic de o grămadă de timp, iar perspectivele intrării în UE se reduc pe zi ce trece', spune Cengiz Aktar, expert în UE al ziarului Hürriyet. Potrivit ultimelor sondaje, mai puțin de 35 la sută dintre turci sprijină ideea ca țara lor să adere la UE. Principalul motiv este senzația că turcii nu sunt doriți în Europa, o percepție reflectată în discursul multor lideri europeni. 'Prima a fost Angela Merkel, care a promovat situația 'relației privilegiate' cu Turcia, cu alte cuvinte: Turcia nu poate fi membru cu drepturi depline', explică Hugh Pope, analist la International Crisis Group din această țară. 'Părere împărtășită și de președintele Sarkozy în 2007, care a fost ales să joace cartea anti-turcă', asigură el pentru ziarul ABC.

Acest discurs a avut un cost în opinia publică turcă: un sondaj realizat în august de Organizația de Investigație Strategică Internațională (USAK), cu sediu la Ankara, arată că Franța este considerată o amenințate pentru interesele Turciei. Și doar 0,64 la sută consideră Germania o țară prietenoasă, în timp ce în 2004 această cifră era de 8,2 la sută. Doar Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Erdogan continuă să menționeze procesul de aderare, drept unul dintre obiectivele sale. Însă acest sprijin, potrivit majorității comentatorilor, este deja mai mult un angajament verbal, având în vedere că nu se mai implementează reformele necesare. 'În primii săi doi ani de mandat, AKP era concentrat pe propria supraviețuire politică. Însă de atunci au trecut alți trei ani în care nu s-a făcut nimic și se puteau face atâtea', arată Pope. 'Motivul este că AKP a fost dezamăgit de cât de puțin s-a obținut de la UE, în ciuda eforturilor sale', conchide el.  Cazul Cipru este în acest sens un exemplu. 'În 2004, ciprioții-turci au votat în favoarea Planului Annan pentru reunificare, în timp ce ciprioții-greci l-au respins. Și totuși au intrat în UE ca unici reprezentanți ai Ciprului iar imediat ce au trecut pragul au închis definitiv ușa în nasul Turciei', comentează Pope.


Pe de altă parte, 'Comisia Europeană a declarat că ciprioții-turci trebuie să fie recompensați și că trebuie găsită o soluție pentru a pune capăt izolării nordului Ciprului. Dar nu s-a făcut nimic', adaugă Aktar. Gürsel Tekin, liderul din Istanbul al Partidului Popular Republican (CHP) principalul partid de opoziție, asigură că 'unele teme indicau că aveau să fie abordate în procesul aderării la momentul potrivit, dar europenii ne spun 'faceți asta acum', iar în fața unei asemenea atitudini societatea turcă reacționează negativ'. Potrivit lui Mehmet Perinçek, un academician membru al ultranaționalistului Partidul Muncii (EMEP) 'acesta nu este proiectul nici al Turciei nici al Uniunii. Slăbește ambele părți și face ca Turcia să-și abandoneze principiile naționale'. Potrivit unui sondaj al USAK, 56% dintre turci sunt de părere că cel mai mare obstacol în calea aderării țării lor la UE sunt 'diferențele culturale și religioase' și 'prejudecățile istorice față de Turcia'.Iar mulți sunt de părere că 'pierderea suveranității naționale' și sacrificiile cerute pur și simplu nu merită. Ei percep că indiferent de ce vor face, nu li se va permite accesul. Așa cum asigură Perinçek: 'Ni s-a spus clar în față: Turcia nu va intra'. Dar așa cum nuanțează Gürsel Tekin, 'dacă UE ar stabili o dată concretă pentru aderare, sprijinul turcilor ar crește din nou'. Deocamdată însă așa ceva este departe de a se întâmpla.  Turcia și-a manifestat de la începutul anilor 60, dorința de a face parte din Comunitatea Economică Europeană (CEE). Acordul de la Ankara din 1963 și protocolul său adițional din 1970, au fixat obiectivele asocierii Turcia-CEE. Deja cu UE, Uniunea Vamală a marcat în 1996, obiectivul liberei circulații a muncitorilor nematerializat încă nici până azi. În 1999, Consiliul de la Helsinki a acordat Turciei statutul oficial de țară candidată. Comisia Europeană a considerat în 2004 că Turcia îndeplinește criteriile și a recomandat deschiderea negocierilor de aderare, în 2005.  Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU