Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3384Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

UE în contradicție cu NATO în Afganistan

Atacul aerian al NATO din Afganistan de vineri 4 septembrie asupra a două camioane cisternă capturate de talibani și soldat cu moartea a 90 de persoane, dintre care mulți civili, a căzut ca o găleată cu apă rece asupra miniștrilor de externe ai UE reuniți sâmbătă la Stockholm unde au dezbătut înlocuirea progresivă a inițiativelor militare cu cele politice în această țară. Europa este dispusă să condiționeze ajutorul acordat viitorului guvern afgan de un angajament mai ferm împotriva corupției, combaterii traficului de droguri și respectării drepturilor civile. Numeroși miniștri au cenzurat strategia NATO pentru pierderile provocate în rândul populației civile, notează ziarul El Pais.
Afganistan se află în plin proces de numărare a voturilor de la alegerile desfășurate la 20 august și asupra cărora planează 2.200 denunțuri de fraudă, dintre care cel puțin 650 foarte grave.

Este și un moment foarte delicat pentru Occident, având în vedere că intensificarea ofensivei insurgente a sporit pierderile militare. Deși anul nu s-a încheiat și-au pierdut deja viața 307 de soldați ai Alianței, mai mult decât în întreg 2008, și totul arată că va fi perioada cea mai sângeroasă în opt ani de război. În fața dificultăților tot mai mari de a câștiga războiul și de acumulare a 'greșelilor', retragerea se află deja în mintea unor guverne. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a spus că 'este necesar să putem ieși de acolo cu capul sus', în timp ce omologul său italian, Franco Frattini, a declarat că 'nu se pune problema să vorbim de strategie de ieșire, ci de tranziție'. Șeful diplomației europene, Javier Solana, a cerut să fie condiționat viitorul ajutor al UE acordat noului guvern afgan, de norme mai stricte, mai ales în materie de luptă împotriva corupției. În opinia sa, trebuie să se încheie numărarea voturilor și să se vadă ce tip de guvern va rezulta din urne.

'Trebuie să fie un guvern angajat cu o activitate lipsită de corupție și o cooperare mai strânsă cu comunitatea internațională', a spus el. Problema pentru Europa este că strategia militară se află în mâinile SUA, iar pentru implementarea asistenței civile și a lucrărilor de reconstrucție este nevoie de un minimum de securitate.Noua strategie a UE, schițată într-un document dezbătut de miniștri, preconizează un protagonism mai amplu al autorităților afgane în guvernarea țării  'o afganizare' printr-un 'nou pact politic între Afganistan și comunitatea internațională'. Iar pentru aplicarea sa se prevede 'desfășurarea unei conferințe internaționale la Kabul, cât mai curând posibil'. UE dorește să-și axeze viitoarea acțiune asupra activităților civile, precum pregătirea poliției afgane, organizarea instituțiilor judiciare și administrative și protecția drepturilor omului, mai ales a femeilor.Strategia Uniunii, care pretinde să substituie progresiv acțiunea militară prin cea civilă, pare să fi fost luată în calcul de șeful forțelor occidentale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, care în următoarele zile va prezenta un raport președintelui Barack Obama. Ideea principală care se desprinde este că McChrystal pare de acord că actuala criză din Afganistan nu se poate rezolva doar printr-o acțiune militară. Bombardamentul de vineri desfășurată aviația NATO la cererea forțelor germane din zonaKunduz, a suscitat critici aspre între miniștrii Uniunii. Gravitatea incidentului l-a determinat pe noul secretar general al Alianței, danezul Anders Fogh Rasmussen, să ceară o anchetă urgentă asupra celor întâmplate. Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei, țara care deține președinția semestrială a Uniunii, a subliniat că 'pierderile de vieți omenești sunt o tragedie și nu cred că se va câștiga războiul ucigând, ci protejând populația'. El a insistat asupra necesității de intensifica lupta împotriva producției de opiu ( 90% din heroina mondial provine din Afganistan) recunoscând că deși s-a marcat o descreștere de 22% față de anul trecut 'trebuie făcut mai mult'. Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU