Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3360Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

O capodoperă de Brâncuși, în centrul unei dispute juridice

Nimic nu exprimă simplitatea mai bine decât sculptura lui Constantin Brâncuși, însă o variantă în bronz a celebrei 'Domnișoare Pogany', realizată de Brâncuși în 1913, constituie subiectul unei dispute juridice între doi colecționari, care s-a perindat prin tribunalele din Paris, Oslo și New York.
Potrivit cotidianului american The New Times, cei doi colecționari, un om de afaceri norvegian, Christen Sveeas, și un concern din Belize susțin fiecare că Alexandru și Alvaro Botez, proprietarii de origine română ai lucrării, le-au vândut sculptura în 2007. Disputa a produs totodată o ruptură între cei doi frați a căror familie a deținut sculptura timp de aproape un secol și recent a dus la dispariția capodoperei, despre care se crede că se află depozitată într-un loc sigur de către holdingul din Belize. Frații au moștenit statueta de bronz de la bunicii lor materni, artiști și prieteni ai lui Brâncuși, cărora sculptorul le-ar fi dăruit-o în 1914.  În 1976, familia a împrumutat sculptura Muzeului Național de Artă al României, pentru o expoziție de două luni, însă statul român a refuzat să o mai returneze proprietarilor, susținând că face parte din patrimoniul național.

Au trebuit să treacă mai mult de două decade, un proces și o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru ca statuia să revină familiei în 2000. Între timp, frații au cumpărat statueta de la unchiul lor în 1992 și au emigrat, Alexandru, la Oslo, iar Alvaro, la Paris.
Cei doi au scos sculptura la licitație în 2000 la Casa Christie's din New York, însă Ministerul Culturii din România a aflat de scoaterea la vânzare, iar licitația a fost oprită la intervenția statului român, cu care cei doi se aflau în litigiu. În 2005, frații Botez au încercat din nou să vândă bronzul, intrând în negocieri cu Christen Sveaas, proprietarul unei companii de investiții din Norvegia, care deținea deja o sculptură a lui Brâncuși, 'Prometheus'.

În iulie 2007, Sveaas a semnat contracte separate pentru a cumpăra bronzul. În contractul cu Alexandru și cei doi copii ai lui, norvegianul se angaja să plătească 7 milioane pentru jumătate din sculptură, restul urmând să fie plătit după rezolvarea litigiului cu statul român. În cadrul celui de-al doilea contract, semnat de fiica lui Alexandru Botez, Sveaas a fost de acord să-i plătească lui Alvaro 5,6 milioane de dolari pentru jumătatea sa de sculptură, dar acesta a respins oferta, declarând totodată că nu i-a dat împuternicire nepoatei sale să semneze pentru el.
Între timp, date fiind problemele apărute în negocierea cu Sveaas, frații au demarat negocierile de vânzare cu un alt cumpărător, holdingul Studio Capital, cu sediul în Belize, aparținând de fapt omului de afaceri mexican David Martínez.
În august 2007, pentru a ajuta la încheierea vânzării către Studio Capital, Alvaro Botez ar fi călătorit cu statuia în Elveția, unde sculptura a fost inspectată de către expertul Dominique Lévy de la L&M Arts, iar o săptămână mai târziu frații au vândut statuia holdingului pentru 14 milioane de dolari.

În plus, dacă statul român ar fi renunțat la pretenții în șase ani, Alexandru ar fi urmat să primească jumătate din prețul de piață al sculpturii /estimată de către Levy la 38 de milioane de dolari/, mai puțin cele 7 milioane deja plătite.
Atunci când a aflat de vânzare, Sveeas i-a dat în judecată pe cei doi frați în Norvegia, iar pe Martinez la Curtea Supremă din Manhattan, New York. În luna iulie 2009, un tribunalul din Oslo a decis că Sveaas deține jumătate din drepturile pentru sculptură, pe baza contractului semnat în 2007, și că Alexandru Botez trebuie să-i plătească daune de 1,5 milioane de dolari.  Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU