Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3341Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Polițiștii infractori, un trend în ascensiune în Ungaria

Fenomenul infracțional pare să ia amploare în rândul polițiștilor din Ungaria, un sergent de la poliția specială fiind surprins săptămâna aceasta la furat în timpul liber, în timp ce alți colegi de-ai săi acordă asistență tehnică bandelor de delicvenți, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap.
Săptămâna aceasta presa ungară a evidențiat două delicte comise de polițiști activi sau în rezervă.

Una din știri vorbea despre lichidarea unei bande formate din falși polițiști și polițiști care le acordau asistență tehnică, cealaltă știre având ca subiect un furt pe stradă, comis de un angajat al poliției speciale. Încă și mai surprinzător este faptul că statisticile indică cazuri în care polițiștii au fost implicați și în asasinate. Ziarul Nepszabadsag relata despre o bandă de falși polițiști care jefuia sau fura oamenii de afaceri cu dare de mână, simulând o acțiune polițienească. Este foarte probabil ca făptașii să fi fost instruiți cum să facă percheziții și să pună cătușele de către cadre ale poliției, active la momentul furtului sau în rezervă. Grupul respectiv, spune ziarul, a făcut o pradă de circa o sută de milioane de forinți (366.000 de euro), 'mulțumită' acțiunii polițienești bine organizate, de care cei mai mulți păgubiți s-au lăsat păcăliți. Conform ziarului, există numeroase indicii că polițiștii adevărați i-au ajutat în munca lor pe falșii polițiști cu sfaturi.

În alt caz, polițistul N. Jozsef, care luni, 13 iulie, în districtul II al Budapestei, a smuls din mâna unui trecător geanta în care se aflau 86.000 de forinți (314 euro) și 300 de euro, invoca drept scuză faptul că avea probleme cu banii. Victima acestuia, a pornit țipând în urma polițistului în civil, care a fost arestat până la urmă de un polițist aflat în patrulare prin zonă. Curând a ieșit la iveală că N. Jozsef este sergent în cadrul efectivelor profesioniste ale unității de intervenție rapidă a poliției. Polițistul infractor a fost imediat concediat.
Din datele statisticii comune a organelor de investigații și a procuraturii pentru 2004 și 2008 reiese că în fiecare an sunt cazuri de polițiști prinși la furat, însă cazurile de jaf sunt mai rare. Delictul cel mai întâlnit printre polițiști este mai degrabă cel de șantaj și vătămare corporală gravă. Au existat însă ani precum 2006 sau 2007 când polițiști în uniformă au fost acuzați de omor. Datele respective nu conțin și alte delicte comise de polițiști, dat fiind că nu a existat interes pentru ele. Desigur că pentru efectivele de 45.000 de oameni ale poliției, astfel de cifre par însă insignifiante.

Tarjanyi Peter, expert în cadrul poliției, este de părere că în cadrul forțelor de ordine au existat și vor exista și infractori. Degeaba se elaborează coduri etice, legi ale poliției sau regulamente de serviciu pentru că despre polițist abia atunci poți afla ce-i poate pielea când se află în prezența ispitei, spune el. Din punctul său de vedere, în statistici sunt prezente delicte grave și violente pentru că infractorii și-au dat seama că au un spațiu de manevră mai mare dacă există și polițiști printre ei, șansa lor fiind mai mare dacă au legături cu poliția, explica expertul, fost ofițer de poliție. Tarjanyi amintea de cazul clanului Koszi, când s-a descoperit că această rețea infracțională din comitatul Pest era aprovizionată de ani de zile cu informații provenite din interiorul poliției.
Infractorii se pregătesc conștiincios pentru comiterea delictelor, gândindu-se cum pot fi atrași polițiști în operațiunile lor, ei analizând punctele sensibile ale polițistului ales, eventual la nivel de viață de familie sau privată, arăta Tarjanyi. La acest punct polițistului îi revine sarcina de a alege: ori rămâne un om în uniformă ori devine un infractor ascuns în uniformă. Este vorba aici de o problemă morală și nu materială, conchide expertul.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU