Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3317Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Tăcere în fața crizei iraniene

Rezultatele electorale din Iran îi garantează lui Mahmoud Ahmadinejad un al doilea mandat prezidențial. Încă nu se știe cât se vor menține protestele de stradă ale opoziției. Primele felicitări au venit deja pentru președintele reales. 'Democrația a învins. A fost o victorie covârșitoare încă din primul tur iar procentul obținut demonstrează că este un lider iubit de întreg poporul', a spus Nawar al Sahili, deputatul partidului milițiilor libaneze Hezbollah. Fauzi Barhum, purtătorul de cuvânt al mișcării Hamas, s-a arătat mai rezervat, fără aluzii personale: 'Sperăm ca Iranul să continue să sprijine drepturile poporului palestinian, că va respecta alegerea democratică a palestinienilor și ne va ajuta să punem capăt blocadei fâșiei Gaza', notează ziarul El Pais.

Dincolo de asta, tăcere. Aproape de mormânt a liderilor ambilor mișcări, care precauți, urmăresc evenimentele. Atrage atenția faptul că manifestațiile de stradă ale susținătorilor lui Ahmadinejad și ale rivalului său Mir Hossein Mussavi, sau disputa privind renumărarea electorală și deciziile ierarhiei iraniene privind alegerile au dispărut cu totul din mass-media ambelor grupuri și aproape că nu mai sunt invocate de cei doi lideri extremiști.

Miercuri seară, șeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah a apărut la televiziune, pentru a se referi la discursul de duminică al premierului israelian, Benjamin Netanyahu; la alegerile libaneze - acuzându-l de fraudă pe Saad Hariri, despre care a spus că investit 750 de milioane de dolari în cumpărarea de voturi - și a dizertat asupra lui Barack Obama. Nici un cuvânt însă despre alegerile iraniene.

Nașterea mișcării Hezbollah nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar și uman al Gardienilor Revoluției iranieni, la începutul anilor 80. Un sprijin de nezdruncinat ce continuă și azi. Este suficient să vizitezi cartierul șiit, Haret Hrek, devastat de Israel în războiul din vara anului 2006, pentru a vedea milioanele de euro investite în reconstrucție. Și Hamas mizează pe ajutorul Iranului, deși mai modest în ultimul timp. Motivul este blocada impusă palestinienilor, ceea ce face ca arsenalul ajuns la aceștia să fie mic, decât cel trimis sirienilor care beneficiază de porozitatea frontierei siriano-libaneză pentru a se alimenta cu rachete cu rază scurtă de acțiune.

Ajutorul se cifrează la câteva sute de milioane de dolari anual, câteva rachete Katiusha și pregătirea militanților Hamas în taberele de antrenament de pe teritoriul iranian și libanez. Dar Iran este unicul sponsor relevant pentru o organizație izolată de aproape întreaga comunitate arabă. Totuși secretismul este o regulă de bază când sunt întrebați liderii Hamas despre relațiile lor cu Teheranul. Surse apropiate mișcării fundamentaliste consultate asigură că nu există preocupare la nivelul conducerii, deși le-ar plăcea ca totul să rămână ca până acum.

Fostul premier Moussavi, care deși recunoaște faptul istoric al Holocaustului, nu a fost niciodată un prieten al statului sionist pe care l-a descris cu două decenii în urmă drept 'o tumoare canceroasă'. 'Teamă nu există', spune sursa, 'dar Ahmadinejad este o valoare sigură. Și se cunoaște respingerea sa frontală față de Israel. Ar fi mai bine să fie reales'.

Liderii islamiști palestinieni preferă totuși să mențină tăcerea. Cum nimic nu e sigur, este preferabil să nu spună nimic pentru a nu-l supăra pe pe Moussavi. Hamas nu își poate permite să-l supere pe niciunul din puținii săi aliați. Deși în fond și respectând diferențele dintre cei doi rivali politici iranieni, coincide cu președintele Barack Obama: ascensiunea la putere a candidatului reformist nu va presupune o cotitură în relațiile regimului iranian cu restul lumii și nici cu Hamas.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU