Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3231Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Zardari duce țara în prăpastie

Pakistanul alunecă ușor în prăpastie împins de președintele său, Asif Ali Zardari, mâna vicleană care i-a obligat pe judecătorii Curții Supreme să-l invalideze pentru funcția publică pe liderul opoziției, Nawaz Sharif. Țara, zguduită de terorismul taliban, se confruntă cu ample proteste din 25 februarie, notează ziarul El Pais. 'Pakistanezi ridicați-vă și răzvrătiți-vă', striga săptămâna trecută popularul lider al Ligii Musulmane din Pakistan-Nawaz (PML-N) în fața a zeci de mii persoane. Verdictul Curții Supreme îl afectează și pe fratele său, Shahbaz Sharif, destituit ca șef al guvernului din Punjab, cea mai bogată provincie a țării în care locuiesc aproape jumătate din cei 170 de milioane de pakistanezi.

Provincia Punjab este acum guvernată de Islamabad pentru o perioadă de două luni.A trecut un an de când pakistanezii i-au sfidat pe cei violenți și au mers la vot pentru a pune capăt celor nouă ani de dictatură a lui Pervez Musharraf. Eforturile și dorința lor de democrație - cum s-a văzut în cei 61 de ani de istorie a țării - nu au fost împărtășite de liderii lor care i-au servit cu lupte partidiste, corupție și incompetență. Majoritatea pakistanezilor nu aveau încredere în Zardari, dar asasinarea soției sale și lideră a Partidului Popular din Pakistan (PPP), Benazir Bhutto, la 27 decembrie 2007, în plină campanie electorală, i-a determinat pe simpatizanții lui Bhutto să voteze cu PPP, deși încăpuse pe mâinile celui supranumit 'Mister 10%' - comisionul pe care l-a perceput în cele două guverne ale soției sale (1988-1990 și 1993-1996).

Doar câteva luni - Zardari a devenit președinte al statului în august 2008, după demisia forțată a lui Musharraf - au fost suficiente pentru a dovedi că aveau dreptate cei care asigurau ca omul de afaceri devenit politician nu își va respecta promisiunile de a uni țara și de a lupta împotriva crizei economice și împotriva insurgenței. Atacul de săptămâna aceasta din Lahore, capitala provinciei Punjab, asemeni celui din septembrie asupra hotelului Marriot din Islamabad, în care au murit 54 de persoane, arată că terorismul nu se limitează doar la zonele de frontieră cu Afganistanul, ci au ajuns până în inima țării. Zardari și Sharif, inamici istorici, au format un guvern de coaliție pentru a-l destitui pe Musharraf, însă chiar înainte ca dușmanul comun să fie răpus, alianța s-a destrămat din cauza profundelor divergențe dintre cei doi. Principala a fost, fără îndoială, restabilirea lui Iftijar Chaudry în funcția de președinte al Curții Supreme.

Zardari se temea că dacă îi va reda funcția, judecătorul va considera nule toate decretele din ultimul an ale lui Musharraf, inclusiv grațierea care i-a permis lui și soției sale să revină în țară. În schimb, Sharif, un politician foarte popular, cerea restaurarea în funcție a judecătorului, pentru că se temea, cum s-a și întâmplat că cel desemnat de Musharraf va revizui acuzațiile emise asupra lui și a fratelui său și va fi inabilitat.
Odată ruptă înțelegerea politică, Pakistanul se confruntă acum cu nemulțumirea SUA, principalul lor aliat. Președintele Barack Obama a declarat prioritară pacificarea Afganistanului, dar acest lucru va fi imposibil fără colaborarea Pakistanului. Obama vrea ca armata pakistaneză să se axeze pe stabilizarea frontierei sale de nord-est și ca executivul să amelioreze guvernabilitatea.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU