Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3222Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Prioritățile președintelui Obama

În fața unei crize economice, bancare, imobiliare și a industriei auto, președintele american Barack Obama, s-a folosit în primul său discurs de la învestitura sa din 20 ianuarie, în fața Camerelor reunite ale Congresului, pentru a încărca și mai mult această peisaj, angajându-se să reformeze sistemul de sănătate, să încurajeze educația, să conducă tranziția către noi forme de energie, toate acestea în timp ce se va ocupa de remediile împotriva cancerului și va ține sub control deficitul bugetar.

Pentru cotidianul Washington Post, chiar dacă este de înțeles instinctul președintelui de a nu ceda în fața cererilor pe termen scurt, neglijând astfel provocările pe termen lung, întrebările care se pun sunt următoarele. Poate o nouă administrație, încă în lipsă de oameni, să facă atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt? Poate sistemul politic american să facă față cererilor formulate de președinte?Obama a declarat că propunerea de buget pe care o va înainta în aceste zile va reflecta realitatea dură moșternită, un deficit de un trilion de dolari, o criză financiară și o recesiune costisitoare și că anumite priorități valoroase vor trebui sacrificate. Însă mesajul său a vorbit mai mult despre ce poate fi făcut decât despre ce a rămas pe dinafară.New York Times remarcă, pe un ton mai optimist, că discursul lui Obama de marți seara s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Președintele a părut încrezător, a promis națiunii americane că aceasta va fi reclădită și va ieși din această încercare mai puternică decât a fost vreodată, fără a minimaliza problemele grave care trebuie depășite până atunci.Mai mult, Obama a făcut distincția dintre părerea sa despre responsabilitățile administrației și cea a republicanilor care au contribuit la actuala situație și care nu i-au oferit cu obstinență lui Obama niciun ajutor pentru a o rezolva, președintele punctând, pe bună dreptate, crede The New York Times, că problemele Americii nu au început odată cu colapsul pieței imobiliare sau cu prăbușirea Bursei. Criza economică cere măsuri imediate, curajoase și comprehensive, Marți seara, Obama a arătat că are ambiția și viziunea cu care a Câștigat Casa Albă și pe care această criză o cere. Pe de altă parte, atrage atenția publicația, dorința lui Obama de a-și tine promisiunile din campanie privind încercarea de a-și câștiga susținerea unei opoziții care până acum nu a dat semne de reciprocitate, a avut ca rezultat un pachet de stimulente mai mic și mai puțin concentrat decât ceea ce era necesar pentru abordarea problemelor economice profunde ale țării. Din acest motiv, tot ceea ce americanii pot spera este ca Obama să se folosească de propunerea de buget pentru 2010, pe care o va înainta în această săptămână, pentru a exercita presiuni în direcția unei agende economice mai largi.Pe de altă parte, chiar dacă Obama a anunțat că va pune capăt scutirilor de impozite pentru cei mai bogați americani, această acțiune nu este suficientă pentru a scădea la jumătate deficitul bugetar în patru ani. La fel stau lucrurile și cu alte reduceri pe care le-a discutat în discursul de marți seară. Pentru a realiza acest obiectiv, el va trebui, inevitabil să crească mai multe impozite.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU