Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3220Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Submarinul politicii ucrainene

Flota Rusă de la Marea Neagră va fi redusă cu 9.000 de militari, anunțase luni, la Moscova, președintele Administrației orașului Sevastopol, Serghei Kunițîn. Liderii de la Kiev, însă, nu dau crezare acestor afirmații, considerând că în spatele acestor reduceri formale se ascunde de fapt intenția Flotei Ruse de a-și consolida prezența militară în Crimeea, prin transferarea la Sevastopol a unui nou submarin din cadrul Flotei de Nord a Rusiei, relatează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. 'Acest lucru nu poate fi adevărat, deoarece ar însemna ca Flota Rusă de la Marea Neagră să-și înceteze existența. În 1997, când acordul ruso-ucrainean privind desfășurarea Flotei Ruse în Crimeea fusese semnat, această flotă număra circa 100 de nave și 25.000 de militari, iar acum - 35 de nave și circa 12.000 de militari. Ce să se mai reducă?', a declarat un apropiat al Ministerului ucrainean al Apărării. Înainte de aceasta, mass-media ucrainene informau că ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, intenționa să-i predea Ucrainei o serie de obiective de care înainte se folosea Flota Rusă de la Marea Neagră. Kunițîn nu a confirmat această informație.

Totuși, experții ucraineni consideră că, din cauza crizei economice, Rusia i-ar putea într-adevăr restitui Ucrainei obiective cu destinație socială, cum ar fi uzina pentru repararea navelor, clubul sportiv al Flotei, locuințele nefinalizate pentru marinari, Casa Ofițerilor, Biblioteca Lazarev sau Teatrul Lavrenev. Însă, prin această manevră, Rusia ar intenționa să camufleze aducerea în Crimeea a unui nou submarin. Astfel, fostul comandant al Forțelor Militar-Maritime ale Ucrainei, viceamiralul în rezervă Vladimir Beskorovainâi, a declarat că Rusia vrea să restituie doar 'ceea ce nu mai funcționează cum trebuie' și are de fapt un plan ascuns. De asemenea, Beskorovainâi afirmă că, în pofida scandalurilor oglindite în presă, inventarierea patrimoniului ucrainean nu s-a încheiat încă, iar fără o inventariere nu pot fi elaborate contracte nou pe marginea fiecărui obiect în parte.

În pofida faptului că la sfârșitul anului trecut oameni apropiați președintelui ucrainean declarau că este necesar să fie majorat de mai multe ori prețul pentru închirierea de obiective în Crimeea de către Flota Rusă de la Marea Neagră, Kievul nu a insistat asupra acestui lucru. Adepții lui Iușcenko afirmă că Iulia Timoșenko i-ar fi promis lui Vladimir Putin să nu abordeze această problemă. Mai mult decât atât, în opinia unui expert implicat în mod direct în procesul de inventariere și citat de Nezavisimaia Gazeta în condiții de anonimat, această problemă presupune o nuanță importantă: în tonele de documente de inventar se conțin informații privind proveniența banilor din care fusese construit un obiectiv sau altul în vremurile sovietice. De fapt, partea rusă ar avea dreptul să emită pretenții asupra mai multor obiective din Crimeea. 'Aceasta ar echivala cu un război. De aceea, politicienii de la Moscova și Kiev încearcă să ajungă la un compromis', a declarat sursa de informație a ziarului rus.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU