Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3218Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Elita de la Moscova devine nervoasă pe fondul crizei

În timp ce criza economică se transformă din ce în ce mai mult într-o criză socială, elita politică moscovită manifestă o nervozitate tot mai accentuată, întrebarea care se pune tot mai des fiind dacă nu cumva această criză va produce răsturnări la nivelul forurilor de conducere, scrie ziarul austriac Die Presse.

Conducerea statului rus, altminteri nu prea ­comunicativă, a devenit deodată, sub președintele Medvedev, foarte activă pe plan mediatic, acesta demonstrând noua deschidere prin primul interviu de televiziune, în care Medvedev, în vârstă de 43 de ani, afirma că oamenii trebuie să se aștepte la un scenariu dificil de evoluție a crizei, asta după ce nu demult Putin și fidelii săi lăudau Rusia drept 'oază de stabilitate' într-o mare tulbure. Nu se știe dacă acesta este semnul că în tandemul de conducere al Rusiei au apărut fisuri sau dacă este vorba ca Medvedev să se distanțeze de Putin, dat fiind că acesta din urmă riscă să piardă din ­popularitate, în condițiile în care este responsabil pentru criză ca șef de guvern. Săptămâna acesta, Medvedev a publicat lista celor 100 de persoane alese de el să lărgească cercul său de cadre, pe seama apparatchik-ilor, iar la începutul ­săptămânii a schimbat patru guvernatori, acest ultim gest nefiind doar 'un gest ritual al țarului', așa cum ­comenta ediția electronică a Gazeta.ru așa zisele ­intenții ale lui Medvedev de a evalua elitele regionale în funcție de capacitatea lor de a combate criza.

Kremlinul dorește astfel să semnalizeze țării angajare în ce privește managementul crizei, criză care duce la contracția economei de la 8,1 procente, în 2007 și 5,6 procente, în 2008 la doar 2,2 procente, anul acesta. Deja de pe acum, multe din benzile rulante din industria metalurgică și de construcții de automobile
s-au oprit iar numărul șomerilor a crescut la 8,1 la sută din populația activă. Criza socială riscă, mai ales în orașele industriale, să ducă în lunile următoare la proteste locale. Din acest motiv, există din ce în ce mai multe ­speculații relativ la cât de stabilă este situația ­potentaților de la Moscova în condițiile crizei. Alexei Makarkin, de la Institutul pentru tehnologii politice, afirma că, 'atâta vreme cât fondul de rezervă este ­suficient nu vor fi probleme'. Pentru 2009 fondul este suficient, însă dacă economia nu se va reface vor trebui luate măsuri nepopulare, mai spune el.

Medvedev a amenințat deja în toamnă că urmează să reprime dur eventualele demonstrații și a dovedit acest lucru în cazul protestelor din Extremul Orient, provocate de ­introducerea unor taxe vamale mai mari la ­automobilele de import. 'Acolo sus există o anume ­nervozitate', afirma Makarkin. Scăderea treptată a ­încrederii în guvern este demonstrată de sondajele ­realizate de diferite institute. În ciuda unei ușoare pierderi de popularitate, Putin se bucură încă de ­încrederea a 59 la sută din ruși iar Medvedev rămâne stabil la 45 la sută. Makarkin mai arăta că, spre ­deosebire de Letonia sau Lituania, rușii nu-i consideră pe cei de la conducere vinovați de criză ci mai degrabă drept protectori în fața crizei. Răsturnările politice nu urmează să aibă loc de jos, este de părere și politicianul din opoziție Vladimir Milov, ci vor avea loc mai ­degrabă în interiorul elitei devenite nervoase. Dacă Putin va fi sacrificat sau nu este puțin important, pentru că în sistem nu se va schimba nimic atâta vreme cât populația nu-și va reclama dreptul de a-și spune cuvântul.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU