Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3209Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Din grafia copiilor transpare nesiguranța și anxiozitatea

Copiii nu mai știu să scrie. În era SMS-urilor, mail-urilor, facebook-ului, blogurilor și myspace-ului, a ține un creion în mână - în sensul literal - este o activitate desuetă, abandonată și poate considerată chiar superfluă. Cu toate acestea, nu poate fi înlocuită sub nicio formă de o tastatură electronică, având în vedere că scrisul este strâns legat de citit și de gândire, prin urmare de procesul creșterii. Din punct de vedere tehnic, fenomenul se numește "disgrafie" și a fost dintotdeauna prezent la cei tineri, scrie ziarul italian La Stampa. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, a crescut exponențial. Pe de altă parte, atunci când copiii scriu, grafia lor dezvăluie toată neplăcerea lor de a trăi într-o societate competitivă: anxiozitate, inadaptare, dorință de fugă, căutarea protecției dar și pur și simplu a unui sistem de reguli sigure și demne de încredere. Ne aflăm în fața unei generații de copii speriați care încredințează secretului grafiei întreaga lor stare de rătăcire. O spun grafologii italieni care vor organiza în luna martie, la Florența, un congres dedicat tinerilor și grafiei lor. Grafologia este un instrument complex de diagnostic, care permite o lectură transversală a mai multor fenomene. Unele semne întâlnite în scrisul copiilor sunt simptomatice sau pot fi identificate drept modele la adolescenți.

De exemplu, tendința de a scrie "în stilul presei scrise" /cu litere despărțite/, cu alte cuvinte cu ceea ce Anna Castelli, președintele Asociației italiene de grafologie, a definit "grafia mască". "Este scrisul singurătății, cu alte cuvinte omologat și anonim, în spatele căruia se ascunde copilul. Prin urmare, este un ecran, o ascunzătoare care dezvăluie însă o dificultate în procesele de identificare și socializare. Este un fenomen foarte des întâlnit la copii", a explicat Anna Castelli. Grafologii împart cuvântul scris în trei zone orizontale: partea centrală este sfera sinelui în prezent, partea de jos este cea a sentimentelor și instinctelor iar cea de sus este sfera idealurilor, a impulsurilor, a viselor și aspirațiilor. Ei spun că în prezent scrisul tinerilor este tot mai mult unul "mediu", concentrat pe zona centrală. Liniile alungite devin rare. "Este grafia celor care nu așteaptă mult de la viață, nu își fac iluzii și nu elaborează proiecte. Trăiesc prezentul și se concentrează asupra sinelui și asupra grupului celor de o seamă, având o dificultate relațională puternică, dar și un narcisism extrem", a comentat Castelli.
Sintetizat, este scrisul precarilor, al celor care se logodesc "pe bază de proiect", operează alegeri "la termen", trăiesc în regim de colaborare coordonată. Odată cu trecerea anilor, toată lumea a învățat să scrie literele N și M cu curbele în jos ca și cum ar fi U cursiv. Această trecere nu are loc la mulți tineri, în plus se observă "o prelungire a literelor M și N arcuite, care indică o evoluție scăzută, încetinire dar și, în mod simbolic /arcul/, o nevoie de adăpost, de protejare", mai spune Castelli.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU