Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3191Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Kosovo a învins naționalismul etnic violent

Puterea 'soft' este eficientă, ca și alegerile democratice, iar reducerea nivelului violențelor îndelung practicate este posibilă acestea sunt lecțiile oferite de un colț al lumii ce în ultima vreme a fost dat uitării, Serbia-Kosovo, scrie The Christian Science Monitor.
În cazul Kosovo, puterea 'soft' a fost apanajul Uniunii Europene. Astfel, și alte țări din regiune doresc acum să se alăture clubului european al păcii și prosperității, chiar și cu prețul impunerii unor dureroase reforme drastice și al încetării disputelor cu vecinii.
Momentul-cheie pentru Serbia a constat în alegerile din luna mai, când pentru prima oară în cinci ani, dorința Serbiei de a se alătura Uniunii Europene a avut prioritate în fața resentimentelor ultranaționaliste vizavi de 'pierderea' Kosovo, fosta provincie a Serbiei cu o populație în proporție de 90 la sută albaneză. O îndelung discutată declarație de independență condiționată sub supervizarea UE a fost făcută, în cele din urmă, chiar înaintea alegerilor sârbe. Campania electorală prezenta pericolul unor viitoare violențe, inclusiv amenințarea cu asasinarea președintelui sârb moderat Boris Tadic, așa cum premierul reformist Zoran Djindjic a fost ucis în 2003.

După alegeri, Tadic a reușit să alcătuiască un guvern proeuropean care în doar câteva zile l-a arestat pe fugarul Radovan Karadzic, liderul politic al sârbilor bosniaci din timpul atacului de Srebrenica, din 1995 - atunci au fost uciși 8.000 de musulmani neînarmați, iar Karadzic a fost acuzat de crime de război. Aspectul șocant al evenimentelor ulterioare arestării a constat în faptul că nu a existat o prezență semnificativă la manifestațiile organizate de radicali ca protest față de arestare. Organizatorii se așteptau să răspundă chemării aproximativ 300.000 de persoane, însă în realitate au existat doar 10.000 de participanți. Drept consecință, Partidul Radical Sârb /SRS/ ultranaționalist, care timp de cinci ani avusese o influență copleșitoare, și-a pecetluit declinul prin scindarea în două partide.

Noul guvern de la Belgrad, deși a insistat și el asupra faptului că independența Kosovo este ilegală, a reușit să 'detoxifice'acest subiect, acționând mai curând cu pragmatism decât ideologic. Astfel, conducerea sârbă a renunțat la folosirea forței. Disputa a fost mutată de pe înflăcărata scenă politică pe cea juridică, făcându-se apel la Curtea Internațională de Justiție. Prioritatea este acum finalizarea reformelor legale și instituționale ale lui Djindjic, pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Anul trecut, timp de nouă luni, Belgradul a refuzat să permită Uniunii Europene să trimită în nordul Kosovo o misiune menită să supraveghere respectarea legii. Cu alte cuvinte, "bătăușii" Serbiei aveau de gând să intimideze orice posibili mentori din UE care s-ar fi ocupat de crearea și consolidarea unei forțe polițienești kosovare, a judecătorilor și procurorilor. Însă în urma insistențelor diplomatice ale UE, noul guvern sârb a aprobat trimiterea respectivilor reprezentanți și a lansat semnale potrivit cărora avea să-și îndeplinească și el rolul de a crea un mediu mai curând permisiv decât ostil în nordul Kosovo.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU