Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3161Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Predarea valizei nucleare

E greu de crezut că o responsabilitate atât de mare are un nume atât de trivial, precum 'football'. Însă la 20 ianuarie, viitorul președinte al SUA va avea un tovarăș de nedespărțit: un ofițer care va transporta o valiză neagră, cunoscută în jargonul de la Washington drept 'minge de fotbal'. Valiza, cântărind circa 20 de kilograme, conține codurile necesare pentru a emite un ordin prezidențial autorizând Pentagonul să utilizeze arme nucleare, notează ziarul ABC.
Deși se presupune că este o relicvă pe cât de legendară pe atât de apocaliptică a Războiului Recea, valiza în chestiune simbolizează responsabilitățile comandantului șef asociate președinției SUA într-o lume cu peste 10.000 de capete nucleare. De fapt, valiza pare să fi căpătat noi valențe în mijlocul predicțiilor unor atentate cu arme neconvenționale în următorii 5 ani, ambițiilor de proliferare ale Iranului și Coreii de Nord și expirarea, în anul 2009, a Tratatului de Reducere a Armelor Strategice, ratificat de Washington și Moscova în 1991.

Este și motivul pentru care se spune că Barack Obama va deveni cu adevărat președinte, nu atât când va pronunța jurământul prevăzut de Constituție pe treptele Congresului, ci când va deschide pentru prima dată valiza. În interiorul său, se presupune că va găsi un sofisticat sistem de comunicații pentru a se conecta la centrele de comandă situate la Pentagon, Colorado Springs și 'Lugar R', un buncăr pentru situații de urgență situat între Pennsylvania și Maryland. Prin intermediul cărora, Obama va avea acces la cele 1.300 de capete nucleare pe care țara sa le menține în permanentă situație de alertă. În cea cunoscută oficial drept 'geanta prezidențială de urgență', Obama va găsi și un caiet negru de 75 de file cu diferite opțiuni de atac, de la una singură de salvare la un întreg holocaust nuclear. Potrivit descrierii oferite de Bill Gulley, director al Departamentului Militar de la Casa Albă, odată cu președinții Johnson, Nixon, Ford și Carter, valiza mai conține și o agendă cu 'codurile de aur' de autentificare, un plic ce cuprinde procedurile privind trimiterea unei alocuțiuni întregii țări și un caiet cu diferite adrese în care locatarul Casei Albe poate fi transferat în caz de forță majoră.

Paza și transportul valizei intră în sarcina unei echipe de aghiotanți militari ai președintelui, bărbați și femei cercetați până în măduva oaselor. Potrivit ofițerilor cu rang minim de comandant care au avut această responsabilitate, munca reprezintă o mare onoare dar predispune la epuizare nervoasă. După cum a explicat Robert Patterson, care în calitate de ofițer al forțelor aeriene l-a însoțit pe Bill Clinton purtând celebra valiză 'nervii săi erau întinși la maximum'. În ciuda mitului că valiza este legată cu lanț de mâna celui care o transportă cu rândul, realitatea este mult mai banală. Mai ales după numerasele 'uitări' de care s-au făcut vinovate suitele diferiților președinți, inclusiv în vizitele internaționale, de când valiza - football - a fost introdusă discret de Administrația Kennedy, în urma așa-numitei 'crize a rachetelor' pe care sovieticii doreau să le instaleze în Cuba, astfel încât locatarul Casei Albe să-și poată exercita în orice moment puterea de decizie asupra arsenalului nuclear al SUA. Se presupune că valiza, fabricată de compania Zero Halliburton, a fost într-un fel utilizată în timpul ofensivei teroriste de la 11 septembrie pentru a avea acces la informația privind planurile de continuitate la nivel de conducere a guvernului, precum și la detaliile privind cum trebuie să se acționeze în cazuri de urgență națională. Pentru orice eventualitate, există două copii de rezervă, una se află în permanență la Casa Albă și alta la îndemâna vicepreședintelui SUA.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU