Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3089Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Republica Moldova intră în UE de pe peronul românesc


Un parlament pentru doi

Partidele din Republica Moldova se implică în campania electorală din România. Ele își delegă reprezentanți în partidele românești înrudite, care apoi îi promovează pe aceștia drept candidați în parlamentul României, din partea unor regiuni care cuprind și teritorii ale Republicii Moldova, a declarat liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Dumitru Diacov. Potrivit lui Diacov, în alegerile parlamentare ce se vor desfășura în luna noiembrie în România, vor participa cetățeni români care locuiesc în Republica Moldova și care, potrivit Ambasadei României la Chișinău, se cifrează la peste jumătate de milion.
În opinia președintelui comunității rusești de la Chișinău, Valeri Klimenko, participarea partidelor din Republica Moldova, precum și a unei numeroase părți a electoratului moldovean în alegerile din România, reprezintă începutul procesului
integraționist la care visează Bucureștiul: unirea Republicii Moldova cu România. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderii de la București vorbesc demult despre perspectivele unirii celor 'două state românești', însă după aderarea României la Uniunea Europeană /UE/ această temă a început să sune altfel. Recent, relatează cotidianul rus, președintele României, Traian Băsescu, a declarat în timpul vizitei sale la Seul /Coreea de Sud/, că cele două popoare frățești /românești/ se vor uni în cadrul Europei comune. În acest context, participarea politicienilor de la Chișinău, alături de posesori moldoveni de pașapoarte românești /Constituția Republicii Moldova permite, deocamdată, dubla cetățenie/ în alegerile parlamentare din țara vecină este considerată de numeroși analiști drept începutul procesului integraționist, inițiat în anii '90 ai secolului trecut de către Frontul Popular.

Acum această mișcare, a cărei lozincă principală a fost unirea Republicii Moldova cu România, se numește Partidul Popular Creștin Democrat /PPCD/, însă obiectivele lui au rămas aceleași. În mod paradoxal, însă, PPCD, care pledează pentru statalitatea moldovenească, este reprezentat în parlamentul țării, iar liderul său, Iurie Roșca, ocupă postul de vicepreședinte al parlamentului. Prin urmare, acum PPCD a obținut acces la tribuna
europeană: un membru al acestui partid, Iuliana Gorea-Costin, a fost înscrisă de social-democrații români pe listele de deputați pentru parlamentul României. Ea va candida într-un județ care face parte din Republica Moldova. În noiembrie, aici se vor deschide secții electorale, la care vor veni să voteze localnici - cetățeni ai României. Nimeni nu știe exact câți cetățeni români există în Republica Moldova, însă la Ambasada României se vorbește despre sute de mii de persoane. Anul trecut, un reprezentant al corpului diplomatic al Republicii Moldova declara că Ambasada a primit circa un milion de cereri de obținere a cetățeniei din partea moldovenilor. Din acest motiv conducerea de la Chișinău s-a certat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, iar acest lucru nu este de mirare: conform ultimelor alegeri, electoratul moldovean numără mai puțin de 1,5 milioane de alegători. În situația în care un milion dintre ei vor fi cetățeni ai României, rezultatele oricăror alegeri și referendumuri sunt ușor de prezis.  Potrivit lui Valeri Klimenko, în aceste condiții, patrioților naționaliști le va fi ușor să desfășoare un plebiscit privind posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Totuși, în opinia liderului democrat Dumitru Diacov, situația nu este chiar atât de gravă, în primul rând pentru că în Republica Moldova nu sunt chiar atât de mulți cetățeni români pe cât se afirmă.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU