Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3075Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

"Gustav" face ravagii


Producția de petrol din Golful Mexic, grav afectată de uragan

Companiile energetice au închis, sîmbătă, trei sferturi din producția de petrol din Golful Mexic, pregătindu-se pentru cel mai grav uragan care afectează regiunea din 2005, iar rafinăriile de pe coasta au început să-și oprească operațiunile înainte de posibilele inundații, transmite Mediafax.
Potrivit datelor U.S. Minerals Management Ser­-vice, 76,8% din producția de țiței a Golfului Mexic și 37% din producția de gaze naturale a fost oprită.
Golful Mexic furnizează un sfert din producția de petrol a SUA, cel mai mare consumator energetic din lume, dar și 15% din producția de gaze naturale.
Grupul Shell, cel mai mare producător din regiune cu 370.000 de barili de echivalent țiței zilnic, a închis sâmbătă toate unitățile de extragere de petrol și gaze din afara coastei. De asemenea, BP a oprit unitățile de producție din Golful Mexic, în timp ce grupul Exxon Mobil a închis producția de 5.000 de barili de petrol pe zi și de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Gustav a intrat, sâmbătă, în Golful Mexic, după ce a trecut de regiunea de vest a Cubei drept un uragan de categoria 4, a doua treaptă de intensitate din scara formată din cinci calificative Saffir-Simpson. Uraganul și-a redus din intensitate duminică, fiind încadrat în categoria 3, condus de un vânt de 201 kilometri pe oră, potrivit datelor Centrului National pentru Uragane din SUA.

Totuși, estimările arată că uraganul va reveni la categoria 4 până luni, când va atinge coasta Golfului Mexic, întrucât va trece prin apele calde din zona Golfului. Previziunile arată că Gustav va avea o forță similară uraganului Katrina din anul 2005.Dacă furtuna tropicală Hanna, aflată în prezent în Atlantic, va urma traiectoria lui Gustav prin zonele de producție din afara coastei, prețurile petrolului ar putea crește. Gustav ar putea adauga 10 dolari pe baril la cotația petrolului, consideră analistul Planalytics Paul Corby. Prețul petrolului destinat pieței americane a scăzut de la nivelul record de 147,27 dolari pe baril, atins în luna iulie, la 115,46 dolari pe baril la închiderea ședinței de vineri. New York Mercantile Exchange a decis să devanseze ora de începere a tranzacțiilor electronice cu contracte futures pe energie la 2:30 p.m. EDT (18:30 GMT) de la 6 p.m. EDT (22:00 GMT). Companiile energetice dețin 4.000 de platforme de producție în Golful Mexic. Uraganele Katrina și Rita au distrus 124 de platforme din apropierea coastei, întrerupând circa 30% din capacitatea de rafinare a SUA și aproape un sfert din producția de petrol din Golful Mexic pentru nouă luni.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU