Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2966Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Vom renunța și noi la "inovațiile" SUA privind securitatea călătoriilor cu avionul?


Amenințarea rachetelor de tenis

La 25 septembrie 2005, unui austriac amator de tenis Gottfried Heinricht i s-a cerut să părăsească avionul pe aeroportul din Viena pentru că avea în bagajul de mână o armă periculoasă: racheta sa de tenis, notează ziarul El Mundo. "Inovațiile", importate rapid și de UE au ajuns chiar și pe aeroporturile românești invocate fiind măsurile de securitate.

Cazul Heinricht, care a făcut o reclamație la un tribunal austriac și care, la rândul său, a făcut apel la Curtea Europeană de Justiție, ar putea pune capăt regulamentului prohibițiilor aeriene, care restricționează inclusiv transportarea de lichide la bordul avionului, fapt ce aduce atingere intimității cotidiene a călătorilor pe aeroporturile europene. Potrivit lui Eleanor Sharpston, consilier juridic al Curții, un personaj ale cărui opinii se transformă în sentință definitivă în majoritatea cazurilor, regulamentul complet aprobat în 2003 și revizuit în repetate rânduri, ar trebui declarat inexistent.
Secretismul a marcat până acum aceste reguli, motiv pentru care anexa fundamentală a standardelor de securitate nu este făcută public și doar companiile aeriene au acces la lista completă a articolelor periculoase, fapt ce suscită dezbateri confuze dacă pasagerii pot duce cu ei în avion cornuri împletite, sau chiar brânză Camembert. Singura sursă de informație detaliată este o notă de presă din 2004 din partea fostului comisar european al transporturilor, Loyola de Palacio. Pe listă figurează, pe lângă pistoale, arme de jucărie sau cuțite, patine de gheață și bâte de base-ball, dar nu se face nicio referire la rachetele de tenis. Sharpston a catalogat drept absolut absurdă poziția Comisiei, care a insistat asupra necesității de a ține ascunsă anexa în timp ce difuza detalii ale listei în 2004. Consilierul juridic este de părere că persistenta și deliberata lipsă de publicare a obiectelor restricționate la bordul aeronavelor reprezintă un viciu de asemenea gravitate, încât nu poate fi tolerat de normele juridice comunitare.

Sentința Curții Europene de Justiție ar putea astfel invalida controversata limitare a lichidelor, considerată drept ineficientă și pe deasupra incomodă și costisitoare, atât pentru pasageri cât și pentru companiile aeriene. Alberto Navarro, secretar de stat pentru Uniunea Europeană, a recunoscut anul trecut că actualizarea regulamentului privind restricționarea lichidelor la bordul avioanelor ar fi fost aprobată cu opacitate și perfidie de Comisia Europeană, dispusă să cedeze prea ușor la cererile SUA. De fapt, regula care obligă transportarea de ambalaje de 100 de mililitri în pungi transparente a bătut probabil orice record bruxellez privind rapiditatea de aprobare.
Comisia tocmai a actualizat regulamentul și asigură că are în vedere problema și că va încerca să publice acele părți care îi interesează pe cetățeni, deși nu va difuza anexa, unde sunt detaliate standardele privind controalele de securitate și a căror dezvăluire ar putea fi utilă teroriștilor, asigură purtătorul de cuvânt al transporturilor. Comisia nu confirmă dacă va publica o listă completă a articolelor interzise. Ignasi Guardans, eurodeputat și lider al campaniei de proteste împotriva regulamentului de securitate aeriană, a felicitat Curtea pentru a-i fi recunoscut cauza și lupta. Este complet lipsit de logică să existe o listă cu obiecte interzise la bordul avionului și să nu se spună clar care sunt acestea, a spus el.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU