Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2936Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Cât de corect a fost regimul lui Stalin

Pe 5 martie, ziua morții lui Stalin, Centrul național de sondare a opiniei publice din Rusia (VȚIOM) a dat publicității rezultatele unui sondaj ce relevă modul în care cetățenii ruși percep personalitatea lui Stalin și politica sa de stat. Fiecare al doilea respondent a declarat că linia lui Iosif Visarionovici Stalin era una corectă. Este adevărat că destui sunt și cei care consideră eronată politica de stat a lui Stalin. Potrivit cotidianului rus Strana, numărul aproximativ egal de răspunsuri diametral opuse este ușor de explicat: prima parte a respondenților consideră drept cea mai mare reușită a acelei perioade transformarea Rusiei (Uniunii Sovietice) dintr-o țară agrară într-o mare putere industrială, în timp ce a doua parte nu-i poate ierta lui Stalin numeroasele victime omenești pe care le-a provocat această tranziție. Însă, toți respondenții s-au declarat de acord cu faptul că cel mai semnificativ eveniment al regimului stalinist l-au constituit, după cel de-Al Doilea Război Mondial, represaliile în masă din perioada 1930-1950.

Tocmai astfel au descris anul 1937 jumătate dintre cei intervievați /în acest an ar fi avut loc cel mai mare număr de procese și condamnări politice; potrivit unor surse diferite, numărul celor uciși variază între 2 și 60 de milioane de oameni/. Dar, sunt și persoane care leagă în mod eronat anul 1937 de cumplita Foamete din țară (Golodomor-ul a avut loc în perioada 1932-1933), de marile șantiere, de colectivizare, de distrugerea intelectualității, de cultul personalității sau pur și simplu de vremuri grele. De asemenea, extrem de indecent este numărul celor care nu leagă nici un eveniment important de acea perioadă - 44 la sută. În opinia celor mai mulți respondenți, tocmai epurările care s-au înregistrat în 1937 în Armata Sovietică au constituit una dintre cauzele insuccesului de la începutul războiului. În schimb, nu mai puțin de 3 procente dintre ruși au evaluat în mod pozitiv acțiunile conducerii de partid în vederea capacității de apărare a țării. O unanimitate aproape totală s-a înregistrat în privința represaliilor. Doar 2 la sută dintre respondenți au declarat că acest pas a fost unul corect, în timp ce restul au vorbit despre exagerări, despre suferințele oamenilor nevinovați, despre crima conștientă a lui Stalin și despre vinovăția întregului sistem. În ceea ce privește numele unor mari personalități care au avut de suferit de pe urma regimului stalinist, rușii i-au menționat pe Mihail Tuhacevski, Aleksandr Soljenițin, Nikolai Buharin, Andrei Saharov, Osip Mandelștam și Gheorghi Jukov.

Dintre păturile sociale care au avut cel mai mult de suferit de pe urma terorii sovietice, respondenții au evidențiat intelighenția (51 la sută), urmată de cetățenii simpli, oamenii Bisericii și reprezentanții minorităților naționale. În afară de aceasta, jumătate dintre ruși consideră că toate persoanele ce fuseseră acuzate în acea perioadă pe motive politice erau nevinovate. Totodată, o treime dintre respondenți consideră că o parte dintre persoanele persecutate au fost pedepsite pe merit. În ceea ce privește rolul lui Stalin în cel de-Al Doilea Război Mondial, 69 la sută dintre cetățenii ruși au ajuns la concluzia că victoria în război fusese atinsă prin eforturile comune ale statului și Armatei Roșii, și că este greșit să se împartă victoria între popor și Stalin.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU