Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2918Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Americanii sunt convinși că terorismul informatic se va amplifica în 2008


Spioni cu laptop și gulere albe

Un nou raport realizat de CIA susține că anul 2008 va cunoaște o creștere a spionajului informatic de care se vor folosi statele și companiile pentru a obține câștiguri economice în afacerile pe plan internațional, informează ISN Security Watch, citând neobișnuitele dezvăluiri făcute de agenție la o conferință a Institutului SANS privind securitatea informatică, din urmă cu o lună, la New Orleans. Cu respectiva ocazie, analistul CIA, Tom Donahue, a declarat că CIA deține informații despre intruziuni informatice care au avut loc în mai multe companii din afara Statelor Unite și că unele din aceste atacuri au beneficiat de cunoștințe din interior. Mai mult, potrivit lui Donahue, CIA are dovezi privind șantajele la care au fost supuse aceste companii în urma dovedirii intruziunilor.
Deși raportului lui Donahue i-au lipsit detaliile, fiind întâmpinat cu scepticism în unele cercuri, el a descris trend-ul, deja identificat de experți, al unui spionaj informatic care a depășit stadiul guvernelor, mutându-se în lumea afacerilor internaționale, în multe din cazuri spionii fiind angajați deja la companiile de la care vor să obțină date.
Potrivit Institutului SANS, o organizație de training în domeniul securității informatice, pentru a câștiga un avantaj asupra competitorilor, multe corporații își angajează foști agenți militari și guvernamentali, specializați în tehnicile de strângere a informațiilor. Acești indivizi sunt folosiți ulterior pentru a conduce noile divizii ale companiilor, a căror misiune presupune spionarea competitorilor și obținerea de informații de la aceștia. Companiile cheltuiesc aproximativ 2 miliarde de dolari anual spionându-se unele pe altele, este de părere Society of Competitive Intelligence Professionals. În 1999, companiile nord-americane au pierdut peste 45 de miliarde de dolari de pe urma furturilor informatice, susține SANS.

Lipsa unor pierderi cuantificabile ale companiilor de pe urma acestor intruziuni este reflectată și de un sondaj realizat de Computer Security Institute și FBI. Potrivit acestuia, raportarea intruziunilor informatice și a furtului de date a scăzut în ultimii ani, nu ca urmare a scăderii numărului de infracțiuni ci deoarece companiile se tem, printre altele, de publicitatea negativă și de umilirea publică.
Potrivit SANS, spionii informatici vor continua să își rafineze tehnicile în 2008, în special prin dezvoltarea tehnicilor de ascundere a infrastructurii folosite, făcând mai dificilă posibilitatea de a le descoperi serverele de pe care operează. Pe de altă parte, spionajul informatic din interiorul companiilor va continua să reprezinte unul din riscurile majore în 2008, susține SANS, cu atât mai mult cu cât insiderii nu trebuie să spargă sistemele de securitate ale companiei, ci se pot folosi de tehnici mai simple cum ar fi dispozitivele USB din ce în ce mai mici sau imprimantele în rețea. Explozia spionajului informatic nu a scăpat atenției administrației Bush, în proiectul de buget propus de președinte, la 4 februarie, pentru anul fiscal 2009, fiind propusă alocarea sumei de 6 miliarde de dori pentru crearea unui sistem destinat protejării computerelor guvernului și computerelor private.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU