Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2871Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Mafia japoneză din ziua de astăzi nu numai că există, dar chiar prosperă


Yakuza sau cum pot gangsterii câștiga un ban cinstit

Yakuza sau cum pot gangsterii câștiga un ban cinstit
 

Anii de recesiune, de restructurare forțată și de competiție globală nu au schimbat doar felul în care funcționează societatea japoneză, ei forțând și infractorii din Japonia să se adapteze, notează revista Newsweek. În perioada în care economia țării a cunoscut o creștere explozivă, activitatea infractorilor era destul de previzibilă: jocuri de noroc, rackete pentru protecție și traficul cu droguri puteau asigura un stil de viață confortabil. În ziua de azi, însă, într-o epocă a legilor mai dure, a competiției acerbe și a unei piețe interne mai mici, doar gangsterii care se pot schimba odată cu vremurile prosperă. Alții devin săraci sau pur și simplu dispar. Evenimentele din lumea interlopă s-au desfășurat în paralel cu cele din lumea afacerilor legitime, explică David Kaplan, coautor al volumului Yakuza: Lumea interlopă a Japoniei  una dintre cele mai importante cărți ce au drept subiect mafia japoneză.

În anii 90, marea câștigătoare a fost, din toate punctele de vedere, gruparea mafiotă cunoscută sub numele de Yamaguchi-gumi. Potrivit estimărilor poliției naționale, Japonia are acum aproximativ 85.000 de gangsteri (în scădere față de cei 180.000, cu 40 de ani în urmă); dintre aceștia, aproximativ jumătate sunt considerați acum ca fiind membri ai Yamaguchi-gumi sau ai organizațiilor afiliate acestei grupări; ceilalți pot face parte doar din alte două posibile organizații.
Gangsterii japonezi au dobândit o mare putere în timpul anilor de explozie a economiei. Yamaguchi-gumi a început de atunci să-și croiască drum spre Tokyo, avându-și inițial baza în orașul-port vestic Kobe; apropierea aceasta a stârnit temeri legate de un posibil război mafiot iminent. Bineînțeles, manipularea financiară presupune un nivel înalt de sofisticare, astfel încât mafia japoneză își permite să recruteze talentele de care are nevoie.
După cum opinează Yohei Kojima, analist pe probleme ale crimei organizate în cadrul Agenției Naționale Polițienești, Problema nu constă doar în yakuza înșiși, ci în larga varietate de persoane care sunt dispuse să lucreze cu ea.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU