Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2860Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Mondorama

Danezii și-au băgat aspiratoarele în priză, dar nu pentru a curăța covoarele


Atac masiv contra păduchilor

Sâmbăta trecută, în toată Danemarca vuiau aspiratoarele. De data aceasta, danezii au început curățenia apartamentelor nu de la covoare, ci de la... propriile capete. Cu o populație de cinci milioane de locuitori, Danemarca a ieșit la luptă împotriva pediculozei, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Inițial, focare ale epidemiei de pediculoză au izbucnit în Danemarca în urmă cu câțiva ani, însă toate măsurile luate atunci împotriva acestor paraziți nu au făcut decât să sporească numărul și puterea lor. În prezent, potrivit Laboratorului de stat pentru organisme dăunătoare vii, fiecare al treilea copil danez de vârstă școlară sau preșcolară a avut măcar o dată păduchi. Acest fenomen este cu atât mai surprinzător cu cât Danemarca se numără printre cele mai prospere state ale lumii, fiind lider inclusiv în ceea ce privește fondurile alocate sănătății. Potrivit specialiștilor, există două cauze care explică anvergura alarmantă pe care a luat-o această epidemie națională. În primul rând, păduchele danez a luat exemplul altor microbi și virusuri, dobândind imunitate la majoritatea preparatelor chimice cunoscute ca fiind arme de luptă împotriva lui. În al doilea rând, mulți părinți danezi, excesiv de pasionați de idei ecologiste, manifestă toleranță față de apariția în părul copiilor lor a tot felul de vietăți, considerând că orice ființă are drept la existență.

Din cauza epidemiei prelungite, în Danemerca se închid în mod periodic creșe, grădinițe, școli și cercuri de activități extrașcolare. Pierderile se cifrează la milioane de euro. Problema a căpătat proporții atât de alarmante, încât autoritățile țării au decretat 24 noiembrie drept Zi de luptă împotriva păduchilor, în timpul căreia familiilor daneze li se recomanda să se spele pe cap și să se pieptene cu 'piepteni de păduchi, cu dinți deși' . În opinia specialiștilor, acesta este unicul mijloc sigur în care se poate scăpa de 'vampirii' din păr. Cu toate acestea, danezii preferă banalele aspiratoare, dotate cu perii speciale. Astfel de aparate cu 'destinație specială' sunt comercializate în magazinele din această țară la un preț de numai 40 de euro bucata. Pe rafturile magazinelor au apărut și 'aparate cu șocuri electrice contra păduchilor', dar populația țării manifestă o atitudine sceptică față de asemenea 'aparate-minune', temându-se pentru sănătatea copiilor lor.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU