Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3143Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Competiție politică inutilă

articol de: (Radu Tudor)
Competiție politică inutilă
 

A început nebunia sondajelor. PSD și PDL își dispută supremația prin intermediul mass media, care asistă la duelul celor doi mari, în speranța unui câștig major la 30 Noiembrie.
Cum este lansat un sondaj de vreo companie de cercetare mai răsărită, care dezvăluie faptul că stânga este pe primul loc în intenția de vot, brusc apare contralovitura. Agenții controversate, sancționate în trecut, de genul BCS spre exemplu, comunică cifre contra curentului. Și pun PDl pe primul loc, în sondaje comandate chiar de oamenii președintelui. Disputa e una disperată, care dezvăluie adevăratele dedesubturi ale campaniei electorale : bătălia pentru resursele financiare și controlul deciziilor, ce vin odată cu puterea. Nu este nici o îndoială pentru nimeni că PNL este pe locul trei. Aici toate cercetările de piață sunt de acord. Lupta cea mare se dă pentru locul întâi, adică pentru un pole-position care să asigure partidului câștigător un start privilegiat în cursa spre Palatul Cotroceni din noaptea de 30 Noiembrie.

Sondajele sunt binevenite. Cu plusuri sau minusuri generate de comanda celui care plătește, ele reflectă totuși o stare de spirit generală în rândul electoratului. Evident, au și rolul de a influența pe ultima sută indecișii, care nu sunt puțini. Mai ales pe aceia care votează cu formațiunea politică ce pare să aibă cele mai multe șanse. E poate și un fel de satisfacție șchioapă a indecisului, care se poate bucura după ce a votat că cei ștampilați de el au ieșit învingători. Lupta pentru locul întâi are și un substrat de poker politic pentru cel ce va desemna primul ministru. Adică președintele Băsescu. Dacă stânga va reuși formarea unei majorități stabile și PDL iese pe primul loc, șeful statului și partidul său se vor crampona de acest rezultat. Vor invoca la nesfârșit faptul că sunt pe primul loc, fără să țină cont de o eventuală invalidare în Parlament. Și reciproca e valabilă. Dacă PSD pierde la mustață poziția supremă, sunt șanse mari ca PDL și PNL să se alieze din nou, reformând defuncta Alianță Dreptate și Adevăr. Pe care nimeni nu a desființat-o la tribunal, sperând că va mai fi vreodată funcțională.

Campania e în toi. Politicieni cu gulere albe și pantofi negri se aruncă voluptoși în noroaiele patriei pentru a cerși voturi în localități fără asfalt și canalizare. Dau găleți cu însemnele partidului, zahăr, ulei, carne, bani. Doar-doar i-o vota lumea. Toată această zbatere politică pare însă inutilă. Ideea democratică a câștigării alegerilor și a formării unei majorități parlamentare transparente, care să sprijine un guvern legitim, va fi spulberată de același neliniștit Traian Băsescu. Pe fondul unei stabilități politice interne extrem de necesare în plină criză economică, șeful statului a anunțat ceva legat de pregătirea unei lovituri de stat și faptul că va desemna prim ministru pe cine vrea domnia sa. Competiția politică devine brusc inutilă cu astfel de afirmații. Iar noi ne merităm soarta, cu un astfel de personaj în fruntea statului român.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU