Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3075Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Soljenițîn cel care a făcut istorie Reinventarea distopiei

Consumatorii olandezi sînt cufundați Săptămînalele franceze par a dedica mai mult spațiu personalității lui Soljenițîn, "cel care a făcut Istorie" (Le Nouvel Observateur). Grupajul de articole dedicate scriitorului rus, coordonat de Jean Daniel, pune la dispoziția cititorilor un portret din care răzbate un sentiment netăinuit de admirație față de un scriitor cu care intelectualitatea franceză a întreținut, necesarmente, o relație ambiguă. Citim în exclusivitate, în revista franceză, extrase dintr-o carte în curs de apariție, semnată Daniel J. Mahoney și dedicată personalității și gîndirii soljenițiene. Selecția se concentrează asupra relației scriitorului rus cu Rusia lui Putin: pe de-o parte, admirație datorată faptului că noul președinte rus (actual prim-ministru) redă rușilor obișnuiți încrederea în viitorul națiunii lor și se opune cleptocrației/oligarhiei, pe de altă parte însă, opoziție față de ispita "normalizării" trecutului sovietic, privit de mulți din anturajul lui Putin ca o continuare a tradiției naționale ruse. În plus, se punctează poziția lui Soljenițîn față de atacul NATO asupra Serbiei: acesta a privit evenimentele din 1999 drept o "pervertire crudă a principiilor umanitare". În același timp însă, a considerat intervenția rusească în Cecenia, care a avut loc în același an, drept unica soluție în fața atacurilor rebelilor musulmani în Dagestan. Mahoney nu vede însă aceste luări de poziție drept dovada unui naționalism exacerbat, ca mulți alți comentatori și analiști, el afirmînd că Soljenițîn este adeptul principiului "autolimitării". O privire mai atentă asupra acestui principiu/concept vom găsi probabil în volum, ediția franceză fiind disponibilă în librării (în cele franceze, desigur...) începînd cu 20 august.

Într-un miniinterviu acordat revistei Nouvel Observateur, Nikita Struve, traducător și prieten al scriitorului, afirmă că "moartea nu-l înspăimînta" pe Soljenițîn, iar Dominique Fernandez afirmă că există mari diferențe între capodoperele ruse și unele dintre operele scrise în exil (tot în rusă). Ideea principală este însă următoarea: "Dincolo de lecția de curaj civic pe care o putem extrage din cazul Soljenițîn, trebuie să-i oferim un loc printre marii clasici ruși, în primul rînd Tolstoi și Dostoievski, pentru care literatura, departe de a se limita la domeniul privat al emoțiilor individuale, nu are legitimitate decît dacă ia în calcul întreaga istorie a unei epoci și a unei societăți".
De asemenea, citim în același număr din Nouvel Observateur pasaje din analiza realizată în 1974 de Claude Roy, cu ocazia apariției Arhipelagului Gulag. O utopie "reinventată" prin scris, sugerează Claude Roy. O distopie redată și reinventată totodată, prin scris, aș spune eu.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU