Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3030Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Salutări de la Marea Neagră

Abhazia, această fâșie de pământ, care din punct de vedere legal face parte din Georgia însă este controlată de Rusia, a devenit o nouă frontieră între Rusia și Occident, dar și o sursă de conflicte. Cu două luni în urmă, Georgia și Rusia au ajuns foarte aproape de a declanșa un război. Rusia a acuzat Georgia de a pregăti o lovitură asupra Abhaziei, a mobilizat soldații și artileria - pregătindu-le să li se alăture 'trupelor pentru menținerea păcii' și doborât un avion teleghidat georgian. Analiștii de la Tbilisi și Moscova au afirmat atunci că războiul era inevitabil, scrie The Economist. Izbucnirea războiului a fost amânată, însă tensiunea rămâne accentuată. Săptămâna trecută au explodat câteva bombe în orașul abhaz Gagra și în capitală, Sukhumi, determinând Abhazia să își închidă granița cu Georgia; Rusia a redeschis o rută maritimă între Soci și Gagra. La 2 iulie, o bombă a distrus un bloc de apartamente din Soci - unde urmează să aibă loc Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2014. Rușii vorbesc cu vehemență despre legătura dintre problemele din Abhazia și speranțele Georgiei de a intra în NATO - speranțe cărora Rusia li se opune. Însă în timp ce Georgia și Rusia se află în conflict, nimeni nu acordă multă atenție locuitorilor din Abhazia.

Abhazii și georgienii aparțin unor grupuri etnice diferite, însă au împărțit timp de multe secole această coastă a Mării Negre. Când bolșevicii au ocupat Georgia, Abhazia a primit statutul de republică sovietică. Abia în anul 1931 Stalin (care era de origine georgiană) a transformat Abhazia în regiune autonomă a Georgiei. Mai târziu, șeful poliției secrete a acestui, Beria (tot georgian, născut în Abhazia), a relocat georgienii din partea vestică a țării în Abhazia, înclinând balanța sa etnică în favoarea georgienilor. Școlile abhaze au fost închise iar vorbirea limbii abhaze a fost interzisă. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, 'bombele etnice' s-au declanșat. În august 1992 Georgia, ea însăși ajunsă aproape de anarhie, a început un război în Abhazia. Teoretic sub conducerea lui Eduard Șevardnadze, țara era condusă de lideri naționaliști ce recrutau în armatele lor criminali. Aceste trupe au distrus Abhazia, învingând abhazii slab înarmați. Când roata s-a întors, iar abhazii, ajutați de ceceni și de mercenarii ruși, au ripostat, ei au masacrat etnicii georgieni. De ambele părți au fost comise atrocități, iar aproximativ 250.000 dintre locuitorii georgieni de dinaintea războiului (care constituiau 45 la sută din totalul populației) au fost dați afară cu forța, prin epurare etnică. Însă abhazii privesc conflictul de atunci ca fiind un război de independență și nu manifestă empatie față de refugiații georgieni. Acum, Rusia vrea să fie o păstrătoare imparțială a păcii, însă are interese majore.

Rușii au ignorat sancțiunile impuse Abhaziei, menite să-i forțeze locuitorii să primească înapoi refugiații; de asemenea, Rusia a oferit majorității abhazilor pașapoarte rusești, permițându-le să călătorească peste hotare. În condițiile în care 90 la sută din populație este înregistrată ca 'cetățeni ruși', urmărește posturile de televiziune ruse, folosește moneda rusească și primește pensii din partea Rusiei, Abhazia nu este autonomă în adevăratul sens al cuvântului.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU