Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3018Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Urechea și Timpanul Fratelui Mare

articol de: George CUSNARENCU
Urechea și Timpanul Fratelui Mare
 

Pe vremea studenției și mai târziu, când am luat viața în piept pe cont propriu, țin minte ce pornit eram, și nu eram singurul din câte îmi aduc aminte, împotriva împilărilor de tot felul la care recurgea regimul "comunist", împotriva "opreliștilor" și a "abuzurilor" de tot felul pe care fosta securitate le punea în practică (după modelul importat din SUA de apostolul democrației recente, personajul ciudat care este, sau a fost, Pacepa). Ba, îmi aduc aminte ce pornit eram atunci chiar și când auzeam pomenindu-se de week-end. Singura zi liberă a week-end-ului pentru noi era duminica, în vreme ce, după cum știam, în "Occidentul" liber și democratic, cum ne plăcea să spunem pe atunci, oamenii se bucurau de două zile libere. Anii au trecut, cum se zice în melodrame, și am ajuns unde suntem.

Tot așa de nemulțumiți? Nicidecum! Ba, din contră, aș zice, suntem veseli și sărim numai într-un picior. Să mă explic. În ce consta ura noastră față de securitatea care ne spiona? Păi, îi uram (noi, cei tineri și nu cei care suferiseră până în 1965 ororile securității bolșevice implantate și pe la noi) pentru că, se spunea, securiștii citeau scrisorile, lipindu-le apoi, neîndemânatic, la loc, ascultau telefoanele celor care se țineau de prostii (am aflat asta din dosarul de securitate al lui Radu Berceanu) și plantau microfoane în farfurii ca să audă ce vorbesc scriitorii la restaurantul Uniunii. Altminteri, acea securitate era destul de discretă și pe mine, tânăr student și ulterior tânăr cap de familie, nu m-a deranjat niciodată la ușă și nici nu m-a consemnat la domiciliu, ca pe dizidenții din vilă. Și azi, în "democrație" care e situația? Azi observăm că dictatura "democratică", cum o numește filozoful Zinoviev, mult mai groaznică decât cea "comunistă", a ajuns să nu mai deranjeze pe nimeni!

Nici un nemulțumit, nici un revoluționar. Am ajuns în Rai. Și în acest timp ce ni se întâmplă? Păi, să vedem. Nu doar că ni se citesc scrisorile, ni se ascultă telefoanele mobile, nimeni nu știe cât și cu a cui aprobare, de dimineață până seara. Companiile de telefonie mobilă sunt obligate de Securitate să ofere date, care altminteri sunt confidențiale, despre orice convorbiri între cetățeni și orice mișcare a oamenilor care folosesc mobilul. Internetul a devenit și el o mană cerească pentru cei care supraveghează populația, Serviciile având dreptul, după dispoziții aberante, să culeagă de pe servere absolut orice date personale, altminteri confidențiale, ale oricărui utilizator.

Orice scriem în mailuri este înregistrat, clasificat, arhivat și ulterior folosit împotriva ta. Fratele Mare, cu Urechea și Timpanul lui enorme, plutește peste toți ca o umbră fatidică. Și în aceste condiții terifiante pentru un "om liber", cum se laudă cultura occidentală că sunt sau suntem, nimeni nu se inflamează. Măcar ca pe vremuri, pe la colțuri sau în reuniuni familiale. Ni s-a șters creierul cu telenovele și manele în asemenea hal încât aceste împilări și abuzuri permanente ni se par lucruri obișnuite ca pătrunjelul, de pildă.

Noi, care am cunoscut dictatura și eram atât de porniți pe fosta Securitate! Noi, neamul de luptători neînfricați! Ni s-a înmuiat coloana infinită ca untul și am ajuns slugi conjuncturale încât ne bulucim la serviciu și sâmbăta, ba chiar și duminica fără să mai crâcnim, într-un picior și-ntr-o veselie de-a dreptul tristă? Astea  sunt drepturile "democratice" după care tânjeam pe vremea dictaturii ceaușiste, când în Occident încă nu se inventase internetul, nici mobilele și nici 11 septembrie? Am ajuns ca personajul McMurphy din romanul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" al lui Ken Kesey, ecranizat la Hollywood în 1975 și interpretat atât de bine de Jack Nicholson. Lobotomia noii societăți de consum ne-a retezat bărbăția…

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU