Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2992Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Paiul din ochiul fratelui

articol de: Bogdan CHIRIEAC
Paiul din ochiul fratelui
 

Într-un raport publicat săptămâna trecută, reputatul ONG Transparency International consideră că România este țara cea mai coruptă din UE. Agenția Reuters, care preia informația, pomenește despre exemplele arhicunoscute de politicieni români care nu au fost deferiți justiției, deși de ani de zile DNA-ul le tot întocmește dosare. Este un truism să spui că în România există corupție. De la șpaga plătită la doctor până la contractele pentru asfalt oferite de primării și ministere, aproape totul este aducător de comision.

De aici și până la a spune, însă, că România este țara cea mai coruptă din UE este, totuși, o cale foarte lungă. Dacă privim în jur, vom constata imediat că România se află într-o situație mult mai bună decât Bulgaria și chiar decât Ungaria. În Bulgaria, de exemplu, corupția este un parfum de tei, o boare de vânt aducătoare de miresme, principala problemă în țara vecină și membră UE fiind mafia și crima super-organizată, care lichidează fizic, aplicat și cu metodă, policieni, funcționari de stat sau partnereri de afaceri incomozi.

În Ungaria, taxa de protecție aplicată magazinelor este un fapt obișnuit, rău platnicii trezindu-se cu câte o grenadă aruncată în local sau cu automobilul aruncat în aer, cu tot cu ocupanți. Și, fiindcă tot veni vorba despre Mafia, să o căutăm un pic la ea acasă, în Italia. Transparecy International este foarte îngrijorată de soarta lui Adrian Năstase. În schimb, Silvio Berlusconi, de exemplu, premierul Italiei, nu are nici o problemă de imagine. Berlusconi a fost demascat de toată presa din Peninsulă pentru afacerile de mare corupție în care a fost implicat. Este cunoscut pentru fraptul că, în timpul primului său mandat de premier, a modificat, literalmente, legi pentru ca Justiția să nu poată ajunge la el.

Acum, Il Cavaliere a fost reales, printr-un vot liber și democratic, învingătorul Justiției din Italia, formându-și fără probleme noul guvern împreună cu neo-fasciștii din Liga Nordului. Dar, dacă Italia, țara Mafiei, unde corupția este, mai mult decât în România, un mod de viață, vi se pare prea însorită și lejeră, putem urca spre Nord, în Franța. Acolo, marele Jacques Chirac, președinte timp de două mandate și fost primar al Parisului, este acuzat de Justiție de fapte incredibile pentru o personalitate de acest rang dintr-o țară occidentală: corupție, deturnare de fonduri, trafic de influență, fals și uz de fals, furt din banii publici. Înainte să plece de la Palatul Elysee, Chirac și-a numit în funcția de procuror general al Republicii unul din oamenii lui de casă, menit să-i facă pensia cât de cât mai liniștită. Dacă v-ați săturat de latini, putem trece dincolo, la anglo-saxoni. Acolo, în Marea Britanie, există o companie de echipamente militare, BAE Systems, vestită în toată lumea pentru șpăgile pe care le dă. Șpăgi nu de milioane, ci de miliarde de euro.

Recent, doi oficiali ai companiei, care tranzitau Statele Unite, au fost reținuți și intergogați de autoritățile americane, scandalizate, și ele, de șpăgile imense achitate cu dolari emiși de Federal Reserve. Justiția britanică a intrat pe fir, încercând să facă lumină în acest caz. Rezultatul? Parlamentul britanic a oprit ancheta, deoarece rezultatul ei putea prejudicia relațiile Londrei cu țările arabe, iar BAE Systems, odată intrată în degringoladă,  ar fi putut să concedieze câteva mii de persoane. Și când te gândești că România a cumpărat, în 2002, două fregate de la BAE Systems...Deși ele au fost achiziționate de la marina britanică cu 200 000 de dolari, statul român a plătit peste 200 de milioane. Din nefericire, nu vom afla niciodată numele oficialilor români care au primit șpagă, fiindcă, așa cum spuneam, anchetele au fost oprite. Dacă nici în englezi nu mai putem pune bază că nu pun botul, probabil că germanii rămân singurii pentru care mita este un cuvânt din dicționar practic neutilizat în vorbirea curentă.

Atâta doar că, anul trecut, Germania a fost zguduită de un scandal de corupție în care a fost implicată binecunoscuta companie Volkswagen. Ancheta Justiției a fost domolită de marile interese politice existente, deși Justiția ar trebui să fie independentă tocmai față de acest tip de imixtiuni. Poate că a fost, totuși, un caz izolat? Să nu uităm, totuși, de cazul fostului cancelar, Gerhard Schroeder, care a semnat cu Vladimir Putin actul de naștere al North Stream, conducta de gaz ce va lega direct Rusia de Germania, prin Marea Baltică. Acesta a primit de la prietenul său de la Kremlin, imediat ce a părăsit funcția, o sinecură de un milion de euro pe an, ca membru în Consiliul de Administrație al întreprinderii nou create... Și, fiindcă trăim în epoca trans-națională, și corupția a devenit la fel. Compania de armament franco-germană EADS, care a semnat cu România, în 2004, un contract de securizare a frontierelor, a fost acuzată, în 2005, de publicația franceză Le Point, care a citat surse din consiliul de administrație al concernului, că șpaga oferită pentru afacere a fost de 20 de milioane de euro. Nu știm dacă este așa, fiindcă Justiția nu a întreprins niciodată o anchetă serioasă aspura cazului...

Ar fi absurd să afirmăm că în România nu există corupție. Tot la fel de absurd, însă, este și afirmația că România este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Poate că investițiile străine record făcute în România nemulțumesc state din regiune, care, prin aderarea României la UE, au, astăzi, un flux mai scăzut de intrări de capital. Demonizarea României nu va descuraja, însă, investitorii. Cu siguranță, România nu seamănă cu Finlanda sau Suedia țări UE unde corupția nu e sesizabilă. Dar,  nici din punctul de vedere al șpăgilor vehiculate și nici din cel al structurii crimei organizate, țara noastră nu a depășit și, probabil, nici nu va depăși vreodată, țări precum Bulgaria, Italia sau chiar Franța.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU