Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2969Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Scade Băsescu

articol de: Radu TUDOR
Scade Băsescu
 

Un sondaj CSOP publicat în premieră (culmea!) chiar de cotidianul cotrocenist Evenimentul zilei ne dezvăluie "marele secret": Traian Băsescu scade în sondaje. Acest fapt, binecunoscut în rândul oamenilor politici și al celor din media, a fost dezvăluit publicului. Invincibilul, indestructibilul, inalienabilul Traian Băsescu scade. Oare cum e posibil acest lucru? Să analizăm un pic.

Unii sunt de părere că imprevizibilul președinte a devenit previzibil și asta îl face deja plicticos. Aceleași teme, eterna viziune conflictuală, nici un cuvânt bun despre nimeni în afara găștii sale de la Partidul Democrat, fost de stânga actualmente de dreapta. Toți sunt proști, incompetenți, corupți și în general nimic nu merge bine în țara asta. Norocul ceresc a picat pe noi cu acest personaj providențial...

Alții cred că derapajele sale constante de limbaj și comportament l-au compromis definitiv în ochii unui public ceva mai educat și mai avizat. Șigancă împuțită, mafiot obraznic, singurul armean competent, analiștii tonomat în care bagi "ieuro" și multe alte expresii de maidan politic l-au consacrat pe actualul președinte al României mai degrabă ca un personaj colorat decât ca pe un șef de stat european. Pare circar, este dominat de ura personală față de tot ce înseamnă critică asupra mandatului său, se enervează până la umflarea venei jugulare în show-uri de televiziune. Face greșeli, le recunoaște cu jumătate de gură și în general nu acceptă gesturi reparatorii. Așa s-a întâmplat în cazul jurnalistei Andreea Pană, căreia i-a trimis un buchet de flori printr-o slugă de la SPP după ce i-a furat din mână telefonul și apoi a făcut-o țigăncă împuțită și agresivă. La fel s-a întâmplat în cazul decorării arbitrului de fotbal Diaconu, medaliat pentru un gest controversat și care încă nu fusese judecat de comisia de specialitate a LPF. S-a antepronunțat și apoi a recunoscut, el, președintele jucător, că s-a pripit...

Mai sunt persoane care afirmă că nici un proiect strategic, în domenii cheie precum infrastructură sau cel energetic, nu s-a materializat în patru ani de guvernare protocalie, al cărei port-drapel este Traian Băsescu. Chiar cearta păguboasă și permanenta șicanare cu premierul Tăriceanu a împiedicat poate un consens național pe proiecte majore, care să fi trecut dincolo de mizeria balcanică a războiului dintre palatele Cotroceni și Victoria.

Bilanțul este unul foarte trist. Și e firesc să scadă în sondaje Traian Băsescu. Nu știu ce argumente valabile mai pot aduce fanii săi, în afara unei popularități bazate pe hăhăială, pe replici de Garcea la emisiunile televizate sau pe o cultură de tip cartier promovată în primii patru ani de mandat.  Nu-i mai puțin adevărat însă că PD-L are un potențial uriaș, de aproape 40 la sută, bazându-se pe sprijinul masiv și lipsa de neutralitate constituțională a președintelui României. Se apropie astfel un moment interesant : liderul face mai puțin în sondaje decât partidul. De obicei, astfel de bilanțuri s-au terminat mai puțin plăcut pentru varianta individuală.
Așa în scădere cum este, Traian Băsescu rămâne totuși singura candidatură și fără de rival pentru prezidențialele din 2009. Sau apare vreo surpriză?

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU